chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині з крижаного полону рятують лебедів

02 лютого 2012 о 10:38

Майже 180 лебедів, які вже більш як півтора десятка років зимують на ставках поблизу села Чортория Кіцманського району на Буковині, опинилися в скруті через морози.

Як повідомляється, озера скувало кригою, і птахи перебралися на кілька сотень метрів далі, в старе русло Черемоша.

«Але там кругом крига, а площа плеса — невелика. Птахів рятують усі», — повідомило Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області.

«Оскільки птахи раптово зникли з місця постійного перебування, в Чорториї була викликана рейдова бригада з фахівців управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області та представників громадськості. З'ясувалося, що нині 176 лебедів сконцентрувалися у вільній від криги затоці на річці Черемош», — повідомили в управлінні.

При цьому щорічно природоохоронці організовують підгодівлю лебедів взимку і ранньою весною. Для того, щоб прогодувати лебедів взимку залежно від погодних умов, потрібно від трьох до чотирьох і більше тонн кормів. Рятувальники просять усіх небайдужих з проханням відвідати птахів і допомогти з кормами. Лебедів підгодовують місцеві мешканці, працівники підприємств, туристи.

Як повідомляється, працівники МНС чергуватимуть на Черемоші. Вони разом з екологами везуть птахам корми і помпу для закачування теплого повітря під кригу. «Будуть різати також кригу біля лебединого притулку. Помпу будуть застосовувати тільки в крайньому випадку, адже шум обладнання дуже лякає лебедів: вони можуть втекти і загинути», — йдеться в повідомленні.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути