chrome firefox opera safari iexplorer

Парламент дозволив бібліотеками закуповувати книги без тендеру

22 лютого 2012 о 14:50

У середу Верховна Рада ухвалила у першому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо придбання документів для бібліотечних фондів) (р.н.1915), поданий народними депутатами Миколою Томенком та Ігорем Єреськом («за» проголосувало 342 народних депутати).

Законопроектом, зокрема, пропонується в законі «Про здійснення державних закупівель» передбачити виключення із загальної процедури тендерних закупівель інформаційну продукцію, що закуповується для бібліотечних фондів.

Виступаючи під час розгляду Законопроекту, М.Томенко зауважив, що «на сьогоднішній день сотні тисяч людей працюють у бібліотечній сфері і це поодиноке місце у містах та селищах, в яке люди можуть зайти і безкоштовно отримати якісь послуги».

Водночас, він нагадав, що згідно з чинним Законом України «Про здійснення державних закупівель» книги, періодичні видання та інші документи на всіх носіях інформації до бібліотечних фондів закупаються за загальними правилами – тобто так само як меблі, канцтовари, будівельні матеріали тощо. Це не враховує специфічність цих документів, як інтелектуального продукту.

Зокрема, книги випускаються в обмеженій кількості і за час підготовки та проведення тендерних процедур можуть зникнути з ринку. Передплата ж періодичних видань здійснюється у визначені видавцями та розповсюджувачами терміни.

Наразі бібліотеки державного та обласного рівня здійснюють передплату періодичних видань за процедурою відкритих торгів, що триває до двох місяців. При цьому у випадку подання скарги кимось з незадоволених учасників торги припиняються, що часто призводить до зриву відповідних закупівель, внаслідок чого втрачається комплектність видань.

Стосовно закупівель книжної продукції, бібліотекам вигідніше закупати її безпосередньо у видавництв за цінами виробника, оскільки у книготоргуючих фірм, які приймають участь у тендерах, ціна завжди вища.

М.Томенко зазначив, що прийняття даного закону хоч і не вирішить всіх наявних на сьогоднішній день проблем в бібліотечній сфері, однак дасть можливість хоча б максимально швидко та дешево закупити необхідну для бібліотек літературу.

«Треба дати можливість тим людям, які сьогодні фактично на героїзмі, на патріотизмі продовжують пропагувати найвищі цінності, працювати на належному рівні», — підсумував він.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути