chrome firefox opera safari iexplorer

Книги, періодичні видання, меблі та будматеріали: єдині правила закупівлі?

27 квітня 2012 о 08:46

Серйозною проблемою для бібліотек України є проведення тендерних процедур на закупівлю книг, документів на електронних носіях інформації, передплату періодичних видань для бібліотечних фондів, бо відповідно до чинного законодавства вони мають закуповуватись за такими ж правилами, як меблі, канцтовари, будівельні матеріали, техніка тощо.

Тобто, абсолютно не враховано специфіку книг і документів на інших носіях інформації як інтелектуального продукту, що видаються невеликими тиражами і за час проведення тендерних процедур з ринку зникають.

Це також стосується і передплати періодичних видань, що повинна здійснюватись у спеціально встановлені терміни.

Бібліотеці дешевше і оперативніше купувати потрібні видання безпосередньо у видавництв за цінами виробника. Адже у книготорговельних компаній, які, як правило, беруть участь у відкритих торгах, ціни на книги у 1,5-2 рази вищі, ніж у видавництв. Де ж тут економія бюджетних коштів?

Окремо постає проблема витрат часу провідних фахівців бібліотек, задіяних у процесі підготовки і проведення тендерних процедур.

Отже, з відновленням у 2010 р. тендерних процедур бібліотеки України опинилися в ситуації інформаційної блокади, тендерної війни, а користувачі їх послуг страждають від інформаційного голоду, бо така система постачання книг, періодичних видань взагалі паралізує процес комплектування бібліотечних фондів.

Питання про відміну тендерних процедур на закупівлю книг, документів на електронних носіях інформації було поставлене Українською бібліотечною асоціацією 18.05.2011 р. під час комітетських слухань на тему: «Розвиток сільських бібліотек як інформаційних і культурних центрів» у Комітеті Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Українська бібліотечна асоціація вважає, що бібліотекам слід забезпечити право, вказане у статті 20 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», на самостійне визначення джерел комплектування бібліотечних фондів.

Вихід із ситуації – відміна тендерних процедур при закупівлі документів для бібліотечних фондів.

23.11.2011 р. УБА звернулася листом до Голови Верховної Ради України Литвина В.М з проханням заслухати на сесії Верховної Ради питання про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель». Одночасно УБА звернулася до заступника Голови Верховної Ради України М.В.Томенка з проханням підтримати це клопотання.

29.11.2011 р. в порядку законодавчої ініціативи за поданням народних депутатів України Томенка М.В. та Єреська І.Г. внесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо придбання документів для бібліотечних фондів).

22.02.2012 р. на сесії Верховної Ради України за підтримки 342 депутатів Закон України «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» прийнято в цілому. У статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» пункт третій доповнено абзацом сімнадцятим наступного змісту: «книги, періодичні видання та інші документи на паперових та електронних носіях інформації для поповнення бібліотечних фондів».

На жаль, цей Закон не був підписаний Президентом України з огляду на захист конкуренції у підприємницькій діяльності.

Президія Української бібліотечної асоціації висловлює глибоку повагу заступнику Голови Верховної Ради України Миколі Томенку та депутату Верховної Ради України Ігорю Єреську, які готували і представляли в сесійній залі проект Закону, а також всім депутатам, які підтримали прийняття цього Закону.

Українська бібліотечна асоціація

Розділи: Аналітика