chrome firefox opera safari iexplorer

Президент ветував закон, який дозволяв бібліотекам купувати книги без тендерів

20 березня 2012 о 15:00

Вчора Парламент отримав вето Президента на закон, який підтримали майже 350 народних депутатів, і який давав можливість бібліотекарям закуповувати книжки та журнали за зниженими цінами у видавця, а не у посередників через тендери.

М.Томенко як один з авторів закону нагадав, що Законом про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо придбання документів для бібліотечних фондів) (р.н.9515), зокрема, пропонувалося в законі «Про здійснення державних закупівель» передбачити виключення із загальної процедури тендерних закупівель інформаційної продукції, що закуповується для бібліотечних фондів.

Згідно з чинним Законом України «Про здійснення державних закупівель» книги, періодичні видання та інші документи на всіх носіях інформації до бібліотечних фондів закупаються за загальними правилами – тобто так само як меблі, канцтовари, будівельні матеріали тощо. Це не враховує специфічність цих документів, як інтелектуального продукту.

Зокрема, наразі бібліотеки державного та обласного рівня здійснюють передплату періодичних видань за процедурою відкритих торгів, що триває до двох місяців. Стосовно закупівель книжної продукції, то бібліотекам вигідніше закупати її безпосередньо у видавництв за цінами виробника, оскільки у книготоргуючих фірм, які беруть участь у тендерах, ціна завжди вища.

Водночас, аргументом Президента було те, що дозвіл на закупівлю бібліотеками книг та періодики без тендерів «створює ризики зловживань під час здійснення відповідних закупівель, неефективного витрачання бюджетних коштів, додаткових бюджетних витрат та обмеження, спотворення конкуренції у зазначеній сфері».

«Тобто, на думку Президента, те, що ми пропонуємо, щоб наші бібліотеки купували в наших видавництв українські книжки це – корупція», — наголосив М.Томенко. «Невже нема розуміння, що такі дії призведуть до того, що бібліотеки будуть змушені закуповувати книги у півтора-два рази дорожче у посередників, а також книги, видані  в Росії», — додав він.

Микола Томенко наголосив, що опозиція намагатиметься подолати вето Президента на цей закон і дати можливість українським бібліотекам жити і працювати в нормальних умовах. «Бо ветування цього закону – елемент україножерської політики по відношенню до української книжки та української бібліотеки», — підсумував М.Томенко.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути