chrome firefox opera safari iexplorer

Парламент дозволив українським миротворцям воювати

20 вересня 2012 о 09:51

Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє українським військовослужбовцям брати участь не тільки в гуманітарних і миротворчих місіях, але і в бойових операціях.

За інформацією Міноборони, документ фактично дозволяє нашим бійцям застосовувати зброю. Експерти підтримують рішення парламенту, вважаючи, що необхідність в ньому давно назріла, пише «Коммерсант-Україна».
Як пояснило джерело в Міністерстві оборони, закон фактично дозволяє українським військовослужбовцям застосовувати зброю для захисту себе і своїх товаришів.

«Необхідність прийняття цього рішення назріла давно, наприклад в світлі нашої можливої участі в операції НАТО» Океанський щит «по боротьбі з морськими піратами», — сказало джерело.

Слід зазначити, що починаючи з 1992 року в різних миротворчих операціях взяли участь близько 37 тис. українських військовослужбовців, 50 з них загинули. У складі багатонаціональних сил в Іраку з 2003 по 2005 рік наші підрозділи брали участь в реальних бойових діях і втратили в цілому 18 чоловік. Найбільш пам'ятним є бій, що стався 6 квітня 2004 року в районі іракського міста Ель-Кут між підрозділами 6-ї окремої механізованої бригади та бойовиками так званої «Армії Махді». Під час бою, що тривав цілий день, загинув кулеметник Руслан Андрощук. Ще кілька українських бійців було поранено осколками гранат.

«Наші військовослужбовці тоді опинилися в патовій ситуації, оскільки командири змушені були через штаб просити дозволу відкрити вогонь. На відміну, наприклад, від американців, які в подібних ситуаціях спочатку стріляють, а потім вже розбираються. Тож такий закон потрібно було прийняти давно», — розповів експерт Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Сергій Згурець.

Схожої думки дотримується і голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко. За його словами, закон не викликав заперечень у народних депутатів.

«Наші солдати повинні мати можливість ефективно і з найменшими втратами виконувати бойові завдання, а також розпоряджатись всім необхідним, щоб себе захищати», — підкреслив нардеп.

Джерело: Голос.UA
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути