chrome firefox opera safari iexplorer

«Рідна країна» допомогла пришвидшити фактичне відкриття перинатального центру у Кіровограді

21 лютого 2012 о 13:30

Після публікації нашим порталом інформації про те, що урочисто відкритий 31 січня Президентом України Кіровоградський обласний перинатальний центр де-факто досі не працює, в Інтернет-просторі розпочалася жвава дискусія та трапилося кілька цікавих подій.

Нагадаємо, що за інформацією кіровоградських лікарів, центр станом на 17 лютого не функціонував через недоліки ремонту, технічного оснащення та недостатню укомплектованість кадрів.

Інформацію про те, що Кіровоградський ОПЦ ще не відкритий, підтвердив 20 лютого і колишній головний лікар Кіровоградської обласної лікарні Микола Шевчук.

Після таких публікацій Управління преси Кіровоградської ОДА надіслало «Рідній країні» листа, у якому запевняє, що робота у Кіровоградському обласному перинатальному центрі «триває у запланованому режимі».

Управління преси КОДА повідомляє, що «під час брифінгу 30 січня 2012 року голова Кіровоградської ОДА С. Ларін інформував ЗМІ про те, що після встановлення медичного обладнання пуско-налагоджувальні роботи у перинатальному центрі триватимуть до початку березня поточного року».

На жаль, відповідного повідомлення про це на офіційному сайті Кіровоградської ОДА ми не знайшли. Так само, як і згадок про це у матеріалах ЗМІ за результатами брифінгу…

Натомість у прес-релізі Управління преси КОДА напередодні офіційного відкриття центру, 30 січня, йдеться про те, що на «чіткі та гострі» запитання тодішнього Міністра охорони здоров'я України О. Аніщенка перед завідуючою перинатальним центром Тетяною Мітєвою щодо того, «чи готовий центр в цілому наступного ж дня після офіційного відкриття прийняти першого пацієнта… Працівники центру разом із головним лікарем обласної лікарні запевнили Міністра охорони здоров'я України, що заклад готовий до роботи».

Далі Управління преси КОДА повідомляє «Рідній країні», що «через сильні морози, що тримаються майже місяць, виникли форс-мажорні обставини щодо налагоджувальних робіт з установки кисневих генераторів, тому робота у цьому напрямку продовжується».

Окрім того, відомство запевняє, що «обласний перинатальний центр повністю укомплектований кадрами, як того вимагає його штатний розклад».

Ми звернулися до відомства з проханням надати нам список «повної укомплектованості» кадрами перинатального центру станом на 17 лютого 2012 року. Чекаємо на відповідь, оскільки, за інформацією наших джерел, в центрі не вистачає дитячих анестезіологів та хірургів, без яких проведення операцій неможливе…

Окрім того, Управління преси КОДА повідомляє, що 17 лютого нинішнього року сесія обласної ради «виділила необхідні кошти із обласного бюджету для належного функціонування центру», а також "після процесу пуско-налагоджувальних робіт і тестування медичного обладнання триває комплекс санітарно-гігієнічних заходів».

Таким чином, стало зрозуміло, що близько 40 мільйонів гривень, які, за інформацією Державного агентства з інвестицій та управління нацпроектами, виділялися з держбюджету на перинатальний центр, а також безкоштовна допомога благодійного фонду Віктора Пінчука, який надав сучасне реанімаційне обладнання для першого етапу догляду за новонародженими, не вистачає.

Але найголовнішим досягненням, на нашу думку, є те, що пришвидшилася робота з реальним «запуском» перинатального центру. Адже Управління преси КОДА запевнило, що «на початку березня обласний перинатальний центр прийме перших породіль і розпочне надання висококваліфікованої перинатальної допомоги».

Отже, ми радіємо з того, що майбутні матусі з Кіровоградської області отримали реальний шанс народжувати своїх малюків в сучасних умовах під висококваліфікованим лікарським наглядом вже за кілька днів. Будемо сподіватися, що увага громадськості та ЗМІ допоможуть їм у цьому!

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути