chrome firefox opera safari iexplorer

Столичного градоначальника можуть обрати 28 жовтня

01 лютого 2012 о 11:01

Представники опозиції зареєстрували у Верховній раді законопроект про проведення 28 жовтня чергових виборів київського міського голови й депутатів міськради.

Про це пише «Коммерсант».

Законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо виборів у Києві» підготував і вніс 31 січня у Верховну раду народний депутат від БЮТ Юрій Одарченко.

За його словами, законопроект обумовлений «економічною доцільністю».

«Було б вигідно провести чергові вибори в Києві одночасно з виборами в Раду, у жовтні 2012 року. Це допоможе суттєво заощадити кошти, тому що окружні виборчі комісії будуть займатися організацією виборів, використовуючи ті самі приміщення й транспорт»,— йдеться у пояснювальній записці до документа.

У той же час заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважається, що одночасно вибори мера Києва й депутатів Київради проводити не можна, бо строк повноважень київського мера закінчується в 2012 році, а депутатів Київради — у 2013 році.

Депутати міськради також уважають, що їх повноваження закінчуються в наступному році.

«Вибори у Київраду повинні відбутися в 2013 році. Якщо проводити їх в 2012 році, виходить, що міськрада недотягує до закінчення свого строку, тобто, це вже дострокові вибори, які окремо повинен призначити парламент»,— заявив секретар фракції УДАР у Київраді Віталій Карпунцов.

Разом з тим заступник голови парламентського комітету з державного будівництва й місцевого самоврядуванню Юрій Ключковський («НУ-НС») вважає, що «вибори в Києві правильно провести вже неможливо».

«Багато забули одну з норм чинної Конституції — про те, що всі місцеві вибори повинні проводитися одночасно, а виходить, найближча їхня дата — 2015 рік — це як один з варіантів»,— сказав він.

У Партії регіонів не виключають, що підтримають законопроект опозиції.

«Ініціатива здорова — вибори в Києві однаково доведеться проводити, а прийняття цього документа дозволить заощадити кошти держбюджету. Думаю, наша фракція може його підтримати»,— заявив заступник голови парламентського комітету з державного будівництва й місцевого самоврядування регіонал Олександр Черноморов.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути