chrome firefox opera safari iexplorer

Столичного градоначальника можуть обрати 28 жовтня

01 лютого 2012 о 11:01

Представники опозиції зареєстрували у Верховній раді законопроект про проведення 28 жовтня чергових виборів київського міського голови й депутатів міськради.

Про це пише «Коммерсант».

Законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо виборів у Києві» підготував і вніс 31 січня у Верховну раду народний депутат від БЮТ Юрій Одарченко.

За його словами, законопроект обумовлений «економічною доцільністю».

«Було б вигідно провести чергові вибори в Києві одночасно з виборами в Раду, у жовтні 2012 року. Це допоможе суттєво заощадити кошти, тому що окружні виборчі комісії будуть займатися організацією виборів, використовуючи ті самі приміщення й транспорт»,— йдеться у пояснювальній записці до документа.

У той же час заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважається, що одночасно вибори мера Києва й депутатів Київради проводити не можна, бо строк повноважень київського мера закінчується в 2012 році, а депутатів Київради — у 2013 році.

Депутати міськради також уважають, що їх повноваження закінчуються в наступному році.

«Вибори у Київраду повинні відбутися в 2013 році. Якщо проводити їх в 2012 році, виходить, що міськрада недотягує до закінчення свого строку, тобто, це вже дострокові вибори, які окремо повинен призначити парламент»,— заявив секретар фракції УДАР у Київраді Віталій Карпунцов.

Разом з тим заступник голови парламентського комітету з державного будівництва й місцевого самоврядуванню Юрій Ключковський («НУ-НС») вважає, що «вибори в Києві правильно провести вже неможливо».

«Багато забули одну з норм чинної Конституції — про те, що всі місцеві вибори повинні проводитися одночасно, а виходить, найближча їхня дата — 2015 рік — це як один з варіантів»,— сказав він.

У Партії регіонів не виключають, що підтримають законопроект опозиції.

«Ініціатива здорова — вибори в Києві однаково доведеться проводити, а прийняття цього документа дозволить заощадити кошти держбюджету. Думаю, наша фракція може його підтримати»,— заявив заступник голови парламентського комітету з державного будівництва й місцевого самоврядування регіонал Олександр Черноморов.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути