chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці готують евакуацію через можливий прорив дамби ГЕС

08 лютого 2012 о 11:28

У Києві побоюються, що через потепління у двадцятих числах лютого може прорватися дамба Київської ГЕС.

Про це пише «Сегодня» з посиланням на начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного.

За його словами, найстрашніше, що може трапитися через танення снігу, — це прорив дамби київської ГЕС. Тому вже створена спецкомісія, яка у понеділок перевірятиме дамбу на міцність.

«Звичайно, ми не будемо молотками по ній стукати, а тільки заслухаємо звіти відповідальних за техстан дамби. Там серйозна проблема — це лід, товщина якого сягає півметра. Коли лід почне танути й рухатися, дамба може не витримати», — сказав Пшеничний.

Нагадаємо, раніше про погрози, пов'язані з дамбою, говорили лише екологи, а влада запевняла, що там нічого страшного відбутися не може.

Адже якщо трапиться прорив, то під водою опиняться Оболонь, Троєщина, Русанівка, Поділ, Печерськ і Харківський масив. Але в мерії сподіваються, що НП не буде.

Більш імовірно, вважає Пшеничний, що в Києві буде паводок. «Наступного тижня, коли одержимо точні розрахунки метеорологів, будемо прораховувати, яким може бути паводок. У нас для цього є спеціальна комп'ютерна програма», — сказав він.

За словами Пшеничного, ймовірно, що затопить Русанівку, Воскресенку, Осокорки.

«Але на цей випадок ми готуємо план евакуації людей», — сказав Пшеничний, при цьому його деталі не уточнив.

Але постраждати можуть не тільки прибережні райони, додав чиновник.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути