chrome firefox opera safari iexplorer

Україна витрачає на армію в п’ять разів менше Польщі

18 лютого 2012 о 20:38

Польща витрачає на свою армію 10 млрд дол на рік, що в п'ять разів більше, ніж фінансування українського оборонного відомства (максимум — 2 млрд дол.)

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Валентин Бадрак, директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння.

«Польща зі схожою чисельністю населення (38 млн. проти наших 46 млн.) має 100-тисячну армію. І витрачає на неї солідні кошти, збільшивши за останні п’ять років оборонний бюджет з 7,4 млрд. дол. у 2008 році до 10 млрд. дол. у 2012-му. Оборонне відомство України з фактично 180-тисячним військом при відчутному збільшенні оборонних витрат цього року отримало 16,4 млрд. грн., з яких лише 14,1 млрд. слід уважати «захищеними», тобто виділеними за основним фондом. Що становить 1,76 млрд. дол. (або за найбільш райдужного розкладу — 2,05 млрд. дол.)», — відзначає автор.

При цьому витрати на оборону в Україні навіть менші, ніж у Румунії, яка витратила на національну оборону 2,11 млрд дол при чисельності армії всього 73 тис. осіб, майже втричі меншій за українську.

«У регіоні тільки офіцери Молдови отримують грошове утримання менше, ніж наші. Українські молодші офіцери (командир взводу, командир роти) отримують стільки ж, скільки молоді солдати й сержанти-контрактники з Казахстану — 250—300 дол. Лейтенант же маленької і компактної (як хоче В.Янукович) латвійської армії отримує на місяць майже 800 дол. (країни Центральної та Східної Європи не згадуватимемо, щоб не деморалізувати українського читача в погонах)», — резюмував експерт.

Розділи: Суспільство