chrome firefox opera safari iexplorer

Єдиний у світі пам’ятник Симоненку виявився клоном Шевченка?

15 березня 2012 о 13:53

Пам’ятник Василю Симоненку в Черкасах виявився подібним до пам’ятника Тарасові Шевченку в місті Новомиргород Кіровоградської області.

Фігури обох поетів, композиція, динаміка – все аж надто схоже. Утім, нічого дивного – автором обох монументів є черкаський скульптор Владислав Димйон. Власне, пам’ятники навіть встановлювали майже одночасно: Шевченка – у червні, а Симоненка – у листопаді 2010 року.

Про це пише Нова молодь Черкащини з посиланням на НародUA.

Скандальна історія з пам’ятником вже збурила скульпторів, представників інтелігенції. Митці назвали такий підхід зароблянням грошей, коли, знявши форму з одного творіння, її трошки переліплюють і вже виходить друге.

„Як результат – два пам’ятники у різних містах України і подвійний гонорар у кишені скульптора”, — зазначає НародUA.

Інтернет-видання також наводить слова знаного черкаського художника Миколи Теліженка: «…Звичайно, що такі речі серед скульпторів не дозволяються, це нижче плінтуса… Це принижує авторитет і художника, і скульптора в першу чергу… Одарич із ним (Димйоном – ред.) заприятелював, дешевенький пам’ятник зробили, самого Симоненка принизили як тільки можна. Єдиний у світі пам’ятник цій людині, і отак принизити! Усі ті пам’ятники, які Димйон зробив, – матері Шевченка, Чорноволу, Симоненку – абсолютно нехудожні. А щодо «сантехніка» на «Водоканалі», то там плагіат абсолютний, я особисто знайомий з автором, ми були разом на симпозіумі, і я йому казав – подавай позов. А він каже – та я не хочу нервову систему псувати».

Сам творець пам’ятника Владислав Димйон стверджує, що монументи різні і звинувачення в тиражуванні безпідставні.

Звичайно, в усій цій катавасії тінь падає і на мера Черкас Сергія Одарича, який довго тягнув історію з вибором проекту пам’ятника у тільки йому відомому напрямку, і зрештою, не рахуючись з громадською думкою, з власної ініціативи встановив на площі біля Палацу одруження те, що встановив…

НародUA пише, що мер про наявність подібного пам’ятника в Новомиргороді нічого не знав і нині заявляє, що „це, м’яко кажучи, неетично”.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути