chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти констатують суттєве погіршення стану прав людини та основних свобод

13 березня 2012 о 14:09

Згідно зі щорічною доповіддю правозахисних організацій «Права людини в Україні 2011», чверть населення України вважає себе бідними.

Про це під час прес-конференції повідомив співголова Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Євген ЗАХАРОВ.

«За останні 2 роки ми змушені констатувати, що права людини не є пріоритетом сьогоднішньої влади», — підкреслив Є.ЗАХАРОВ і додав, що за ці роки експерти відзначають в Україні суттєве погіршення стану прав людини та основних свобод.

Експерти відзначили три основні небезпечні тенденції, що виникли у цій сфері минулого року: падіння рівня життя та зростання бідності серед українців, політичні переслідування опозиції та громадських рухів, а також «знищення» незалежності суду.

Як відзначив Є.ЗАХАРОВ, згідно зі стандартами ООН, за межею бідності в Україні живуть 80% населення. При цьому, згідно з дослідженням, бідними вважає себе одна четверта частина населення країни.

Автори доповіді стверджують, що замість того, щоб переглянути свою політику, не вдаватися до силових дій проти учасників акцій протестів у країні і перейти до діалогу, влада намагається їх залякати, використовуючи правоохоронні органи – МВС, СБУ та прокуратуру.

За словами правозахисників, тенденція використання державою правоохоронних органів як інструмента для політичних переслідувань своїх опонентів є дуже загрозливою для прав людини і може призвести до репресій у країні.

Іншою негативною тенденцією в Україні автори доповіді назвали неповагу до правосуддя. Вони стверджують, що це призводить до випадкового кримінального переслідування та потрапляння судів під контроль органів прокуратури, виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Так, «наругою над правосуддям» автори доповіді назвали судові процеси проти колишніх урядовців.

Є.ЗАХАРОВ наголосив, що правозахисники переконані у безпідставності вироків у справах екс-прем’єра Юлії ТИМОШЕНКО та екс-міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА.

У свою чергу президент міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна» Катерина ЛЕВЧЕНКО наголосила, що сама держава пропонує приймати дискримінаційні законодавчі акти.

За її словами, це стосується, зокрема, податку на бездітність, обмеження користування репродуктивними технологіями жінкам у віці після 49 років та тим, хто не перебуває в шлюбі.

Водночас, наголосила вона, в Україні взагалі не фіксується такий вид дискримінації, як сексуальні домагання.

Джерело: УНІАН
Розділи: Громадська думка

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути