chrome firefox opera safari iexplorer

Україна посіла 87-ме місце з 97 у рейтингу дотримання прав людини

29 листопада 2012 о 09:35

Україну розкритикували за недотримання прав людини, йдеться у щорічному звіті неурядової громадської організації The World Justice Project (WJP), пише Коммерсантъ-Украина.

Зокрема, згідно з опитуванням в дослідженні Індекс верховенства права-2012, Україна посіла 87-е місце з 97 через проблеми з корупцією у судовій та виконавчій владі. Як пояснили експерти, таке місце країна зайняла через «політичне втручання в судочинство, безкарність та корупцію в судах, що призводить до маніпулювання законами і порушень прав людини».

«Урядові установи неефективні в дотриманні виконання законів, а суди хоча і доступні, але досить корумповані і неефективні», — наголосила дослідники. Варто зазначити, що перші місця віддали Данії і Швеції, а останнє місце отримало Зімбабве.

Примітно, що в минулому році Україна посіла 65-е місце з 66. Українська влада відреагувала на результати скептично.

«Проблеми з судоустроєм у нас дійсно існують, однак вирішувати їх почали тільки в 2010 році після проведення судової реформи, а за два роки таку величезну систему не змінити. Та й як при такій багатогранності в парламенті, де присутня різноманітна опозиція, можна говорити про втручання держави в політичні процеси», — зауважив регіонал Володимир Олійник.

Серед позитивних сторін у звіті говориться, що Україна «відносно безпечна в плані злочинів», і в ній відносно висока свобода громадянських свобод (56-е місце по всьому світу і 14-е в Європі).

«Звичайно, свобода віросповідання в класичному розумінні у нас існує. Ніхто не забороняє молитися в храмах, і це позитивний момент. Водночас, звіт явно складався ще до того моменту, коли влада вирішила внести зміни в закон Про свободу совісті та релігійні організації, які можуть обмежити права конфесій. Це якраз і може бути погрозою релігійній свободі», — заперечив директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

Як повідомлялося 27 листопада, Європейський суд з прав людини призначив компенсацію 35 тисяч євро постраждалим внаслідок тортур чернігівськими міліціонерами.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути