chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільший розсекречений архів спецслужб – у Польщі: 87 км полиць

28 березня 2012 о 17:58

Згідно з даними «Європейської мережі державних установ, які займаються документами таємних поліцій», у Польщі збереглося найбільше документів колишніх комуністичних спецслужб. Обсяг архіву – 87 кілометрів полиць.

Про це 28 березня на семінарі «Доступ до архівів: законодавство, практика та громадські ініціативи» в ЛНУ ім. І. Франка повідомив голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович.

Володимир В’ятрович зазначив, що сьогодні є архіви колишніх спецслужб, які дуже відрізняються за змістом (у деяких із них збережено лише інформацію органів комуністичної безпеки, в інших додатково матеріали судів, прокуратур, органів внутрішніх справ, місцевих комуністичних партій) і за обсягом документів.

З його слів, за офіційною інформацією, поданою «Європейською мережею державних установ, які займаються документами таємних поліцій» (до мережі не входять країни Прибалтики, тож інформація про них відсутня), один із найменших архівів такого роду збережено у Словаччині – його обсяг 1,8 км полиць, в Угорщині – 4 км, в Німеччині – 4,6 км, в Болгарії – 20 км, у Чехії – 34 км і найбільший у Польщі – понад 87 км. Румунія подала інформацію у більш звичній для українських дослідників одиниці вимірювання – 1,8 млн справ у 2,3 млн томів.

«Отже бачимо, що найбільше документів збереглося у Польщі. Власне, Польща справді є одним із лідерів того, як швидко були передані ці документи з архівів спецслужб до спеціальних органів, які мали цим займатися», – наголосив Володимир В’ятрович.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути