chrome firefox opera safari iexplorer

У Харкові таки знайшли місце для пам’ятника Івану Сірку

27 березня 2012 о 13:24

П’ять років поспіль архітектурно–містобудівна рада Харкова шукала місце для пам’ятника кошовому отаману Запорозької Січі Івану Сірку, перебравши замалим не всі знакові куточки міста.

І ось нарешті сталося, повідомляє Україна молода. 

Шестиметрову фігуру харківського полковника разом iз гарматою встановлять біля виходу зі станції метро «Історичний музей», яка розташована на території древньої оборонної фортеці, навколо якої, власне, і виник Харків.

Вихід з підземки теж буде стилізовано під захисний мур, тому, затверджуючи саме цей проект, фахівці ще раз підкреслили комплексний підхід до увічнення пам’яті одного з найулюбленіших героїв–земляків.

За задумом скульптора Олександра Рідного, який вже створив макет постаменту, Іван Сірко тримає у руках прапор з першим гербом міста.

Отож складатиметься враження, що кошовий отаман, як і раніше, стоїть у дозорі, охороняючи ввірену йому територію. Такий образ, на думку майстра, повністю збiгається з історичною роллю героя, бо запорозький полковник тривалий час у Харкові був фактично всім — і військовим, і державним правителем.

Як скоро з’явиться постамент, наразі невідомо. «Уже цього року буде закладено фундамент під майбутній пам’ятник, — каже головний архітектор міста Сергій Чечельницький. — Якщо з’явиться фінансування, то наступного року роботу завершимо».

Невпевненість у прогнозах чиновник пояснив вартістю матеріалів, оскільки для кошового отамана вдячні земляки вирішили закупити кілька тонн бронзи та граніту. А ці матеріали коштують недешево.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути