chrome firefox opera safari iexplorer

Українська інтелігенція 5 квітня скличе Національний круглий стіл

02 березня 2012 о 15:17

Українська інтелігенція занепокоєна ситуацією, яка склалась за останні роки в Україні. У зв’язку з цим учасники ініціативи «Першого грудня» вирішили скликати 5 квітня Національний круглий стіл під гаслом «Вільна людина у вільній країні» для обговорення порядку денного держави і її подальшого розвитку.

За словами екс-глави Української греко-католицької церкви (УГКЦ) кардинала Любомира Гузара, Національний круглий стіл – один з перших кроків Ініціативнолї групи «Першого грудня», мета якого – започаткувати загальнонаціональну дискусію навколо спільних духовних вартостей та завдань суспільного розвитку.

«Ми не збираємося створювати якусь організацію… Це повинен бути дискусійний клуб. Ми хочемо провести ґрунтовну розмову, висновки з якої мають бути втіленні в життя. Сьогодні людей необхідно пробуджувати і кликати до добра. Саме це – наше головне завдання» – наголосив Блаженніший кардинал.

Участь у цьому заході візьмуть знакові постаті з різних регіонів та різних суспільних сфер, аби спільно сформувати відповіді на виклики сьогодення, зазначив відомий письменник і громадський діяч, академік НАНУ Іван Дзюба.

За його словами, це будуть історики, журналісти, науковці, культурні та громадські діячі. Оргкомітет Національного круглого столу та Ініціативна група «Першого грудня» 20 березня планують визначити імена учасників та їхню кількість.

І.Дзюба також висловив сподівання, що подібний «круглий стіл» буде регулярним заходом, під час якого українська інтелігенція врешті-решт напрацює спільні підходи й рішення щодо ситуації в Україні.

«Хочеться, аби Національний круглий стіл не мав політичного забарвлення, щоб він відбувався в певному річищі, щоб не було хаосу. Але також ми прагнемо, аби на ньому прозвучало якомога більше цікавих, і важливих думок», – наголосив він.

Відповідаючи на запитання, чи будуть присутні на цьому заході представники влади, Іван Дзюба зазначив: «Наскільки я розумію, йдеться не про діалог із владою, а про діалог із суспільством»

У свою чергу Любомир Гузар зауважив, що дуже складно говорити з глухими людьми. «Розмова з тими, хто сьогодні є при владі, тоді почнеться, коли буде з ким говорити, коли будуть люди, які захочуть слухати, і їхні вуха й серця будуть відкриті для такої розмови», – наголосив кардинал.

Погодився з цим і доктор філософії, письменник Євген Сверстюк. «Головною метою є контроль суспільства над владою, але влада поки що цього не розуміє, тому і в нас немає потреб вести з нею діалог», – сказав він.

На переконання громадського діяча, однією з цілей проведення Національного круглого столу є повернення людей до справжніх цінностей і моралі.

«Нас сюди зібрала велика моральна криза, яку кожен з нас відчуває – гроші в гаманці є, а щастя немає. Нам треба повернутися до Закону й до Правди, тобто, до тих цінностей, які раніше були заборонені й прирівнювались до «небезпечних» мрій», – зазначив Є.Сверстюк.

Письменник наголосив на необхідності переконати українців, що від кожного щось залежить і «будителі духу» потрібні кожній епосі.

«Без «будителів духу» ми не прокинемося від того маразму, коли демократією користуються антидемократи», – переконаний він. При цьому громадський діяч наголосив, що слово може будити краще, ніж постріл, адже останній лише глушить.

Довідка

Ініціативна група «Першого грудня» була створена напередодні 20-ї річниці референдуму щодо підтвердження Акту про проголошення незалежності України. До її складу увійшли такі поважні представники української інтелігенції як В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Своєю місією ця організація вбачає встановлення в Україні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути