chrome firefox opera safari iexplorer

Вже розроблена попередня програма святкування 1530-річчя Києва

13 березня 2012 о 14:18

Київ активно готується зустріти своє 1530-річчя, а у Київській міській державній адміністрації формують програму святкування.

Голова КМДА Олександр Попов доручив усім підрозділам, задіяним в підготовці до Дня Києва, особливу увагу приділити як різноманіттю святкових програмних заходів, так і благоустрою, повідомляє сайт Київської міської влади.

Як повідомив профільний заступник голови КМДА Леонід Новохатько, місто вже має попередню програму заходів, присвячених святкуванню.

«Програма святкування Дня Києва та Дня столиці складатиметься з кількох розділів. Тільки мистецька частина вже містить 42 події міського рівня та понад 300 районних заходів. Цього року ми проведемо свято для усього міста – міста без околиць», – зауважив Леонід Новохатько.

Він розповів, що деякі проекти з програми стартували ще в березні. Так, протягом березня-травня напередодні ювілею у кожному районі відбудуться творчі звіти, під час яких мистецькі колективи і окремі виконавці демонструватимуть свої таланти. Переможці звітів візьмуть участь у І Фестивалі мистецтв «Твої таланти, Києве!», який відбудеться 20 квітня в Національному палаці мистецтв «Україна». Тут буде представлено академічне, традиційне народне і сучасне мистецтво столиці.

За дорученням Олександра Попова, святкування складатиметься із низки різножанрових цікавих заходів, присвячених Дню Києва. Програма буде насичена новими творчими проектами, культурно-мистецькими заходами та різноманітними святковими акціями.

Так, уперше в столиці напередодні свята за участю відомих оперних виконавців відбудеться гала-концерт зірок класичної музики. Організатори планують провести захід на Михайлівській площі. Очікується, що після завершення гала-концерту на Софійській площі відбудеться проекційне 3D-шоу «Нове обличчя древньої столиці», під час якого з будівлями на площі відбуватимуться неймовірні віртуальні перетворення.

Мешканців та гостей міста запросять на Оболонську набережну, де відбудеться Молодіжна концертна програма та незабутнє шоу феєрверків із лазерними спецефектами.

Як повідомив Леонід Новохатько, цього року при підготовці святкових заходів акцент було зроблено на великих мистецьких проектах.

Уперше міська влада підтримала Міжнародний мистецький фестиваль «Молодіжні Дельфійські ігри: міжнародна зустріч столиць країн-учасниць СНД та Європи». У фестивалі братимуть участь представники з понад 14 країн Європи. Ще один новий проект – Міжнародний фестиваль мистецтв «Андріївський узвіз. Вулиця ігор. Ігри на вулиці» презентуватиме Київ як столицю високої європейської культури, популяризуючи культурно-мистецькі традиції вулиці, творчий потенціал митців. Фестиваль представить різні види мистецтва: театр, музику, образотворче мистецтво, танець, кіно тощо. Заходи відбуватимуться у приміщеннях галерей, театрів, музеїв та на відкритих майданчиках Андріївського узвозу (до 20 площадок).

«Цього року ми здивуємо киян відкриттям арт-галереї під новим Гаванським мостом на вулиці Набережно-Хрещатицькій у Подільському районі. Галерея буде розділена на певні сектори, де розмістяться фотостудія, скульптурні інсталяції, виставки мистецьких робіт (поділені на жанри та теми), графіті тощо», – розповів Леонід Новохатько.

Він додав, що облаштування галереї відбудеться за рахунок спонсорських коштів, а вхід для відвідувачів буде вільним.

Також готується чимало й інших сюрпризів. Зокрема, Київська міська галерея мистецтв «Лавра» представить новий проект – фотовиставку «Новий погляд на Київ», яка подарує можливість фотографам зі всієї України представити своє бачення Києва.

При формуванні програми не забудуть і про заходи, які стали вже традиційними та сподобалися киянам.

Зокрема, до програми увійшло фольклорно-мистецьке свято на схилах Дніпра, під час якого на Співочому полі Печерського ландшафтного парку протягом двох днів будуть представлені національні культура та традиції: виставки народного декоративно-прикладного мистецтва, концертні програми, майстер-класи з народних ремесел, частування гостей українською кухнею та стравами народів світу, проведення різноманітних конкурсів, дитячих розваг та забав. У рамках заходу відбудеться фестиваль хорового мистецтва «Пісня над Дніпром».

Київська міська галерея мистецтв «Лавра» вже вкотре під час проведення Фестивалю міської культури «I Love Kiev» представить найактуальніші форми сучасного мистецтва, підтримуючи молодих художників, дизайнерів та музикантів.

Загалом, до 1530-річчя столиці у Києві планують провести багато симфонічних, камерних, хорових концертів, фестивалів, прем’єрних показів кінофільмів, майстер-класів, творчих зустрічей з діячами мистецтв.

Під час загальноміських заходів, присвячених Дню Києва, велику увагу буде приділено дитячій аудиторії. Серед них – Міський конкурс юних поетів, церемонія нагородження переможців міського конкурсу серед старшокласників «Київ – місто моє, мені в ньому жити, мені його створювати», конкурс «Київський вальс» та відкритий фестиваль повітряних зміїв.

Не залишаться поза увагою і спортивні заходи. Так, на киян та гостей міста чекатимуть традиційний легкоатлетичний пробіг «Під каштанами», міжнародні змагання з велоспорту на шосе, чемпіонат міста з роликового спорту, відкритий кубок з повітроплавного спорту та інші.

Обіцяють, що святковими заходами буде наповнений не лише центр столиці. У всіх районах відбудуться різноманітні культурно-масові та мистецькі заходи: театралізовані свята за участю майстрів мистецтв та художніх колективів, творчих спілок, народних майстрів, вихованців дитячих творчих студій та закладів естетичного виховання, закладів освіти і підліткових клубів районів; молодіжні святкові та благодійні акції, концертно-мистецькі програми.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути