chrome firefox opera safari iexplorer

З українців вимагають грошей за близьких через мобільник

03 березня 2012 о 12:18

Найбільш поширеним видом телефонного шахрайства на сьогоднішній день є вимагання грошей за звільнення «з біди» найближчих родичів, повідомив замначальника відділу департаменту карного розшуку МВС України Сергій Хімічук.

Подібних злочинів у 2011 році було здійснено близько 500, в основному злочинцями є особи, раніше судимі, розповів Хімічук в програмі Соціальний статус на Телеканалі Tonis.

Як правило, шахраї телефонують своїм жертвам навмання, вночі, на мобільні телефони.

«Людині кажуть, що з його сином або родичем трапилася якась неприємність, або він знаходиться в міліції за вчинення злочину, і щоб його звільнити, необхідно перерахувати гроші на номер мобільного телефону шляхом поповнення рахунку або вказують картковий рахунок», — підкреслив Хімічук.

Аналогічно обманюють тих людей, чиї діти або родичі поїхали на заробітки за кордон.

Представник МВС радить у подібних випадках не йти на поводу у злочинців, а відразу ж звертатися до міліції.

Не рідкісні також випадки, коли шахраї, представляючись працівниками соцслужб, виманюють у пенсіонерів гроші нібито на купівлю продуктів, а іноді й роблять крадіжки, потрапляючи до літніх людей у ​​квартири. Подібних злочинів особливо багато по Києву, шахрайством займаються в основному жінки.

«Як правило, вони є хорошими психологами і знають, як розмовляти з пенсіонерами. Чужих людей в будинок пускати не можна. У соціальних працівників є документи, можна зателефонувати до соцслужб, перевірити інформацію про них», — підкреслив Хімічук.

За словами Хімічука, українці часто стають жертвами шахраїв в силу своєї ментальності, а також низького рівня життя, що змушує їх хапатися за будь-яку можливість покращити своє матеріальне становище.

Він повідомив, що минулого року в Україні зареєстровано близько 24 тис. шахрайств, з них розкрито половина. За здійснення шахрайських дій виявлено 8 тис. осіб, з них взято під варту близько 2 тис.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути