chrome firefox opera safari iexplorer

Дерев’яні церкви Карпатського регіону очікують на вердикт ЮНЕСКО

21 квітня 2012 о 10:48

У Львові визначна подія – клопітка робота українців і поляків над проектом присвоєння дерев’яним церквам Карпатського регіону статусу пам’яток світового значення на завершальному етапі. Чекають лише на вердикт ЮНЕСКО.

Виставка, на якій представлено опис і перелік церков, що претендують на особливий статус у списку спадщини ЮНЕСКО, має назву «Феномен дерев’яної церкви». Її відкрито у Національному музеї ім. Андрея Шептицького у Львові.

Директор музею Ігор Кожан на відкритті привітав учасників цього проекту із колосальним об’ємом проробленої роботи.

Присутні на заході священики просили звернути особливу увагу на те, що люди, маючи менше засобів та знань, ніж сучасники, творили прекрасні споруди, що по сьогодні вражають своєю довершеністю. Про це говорив єпископ Венедикт (Алексійчук). Митрополит Макарій (Малетич) зазначив, що церквам сотні років і вони дуже намолені, а це, окрім їх мистецької значущості, додає небувалого духовного звучання. Розповів, що був здивований, коли дізнався, що парафіяни не надто поспішають давати пожертви на збереження таких пам’яток, бо вважають, нібито фундатором бути більш почесно. Каже, треба розповідати по церквах, що збереження старих храмів – це рівнозначно, як не більш важливо, ніж фундаторство.

Представники польської сторони зазначили, що важливим у цьому проекті є також приклад єдності, бо дерев’яні церкви – це те, що об’єднує наші два народи і характерне для українсько-польського прикордоння.

На відкритті виставки йшлося також про те, що над проектом українські і польські спеціалісти працюють уже 20 років, що серед ініціаторів є Іван Могитич. Що церков багато, вибрали ті, котрі відповідають стандартам ЮНЕСКО, а отже – є в належному стані і охороняються відповідно.

Результат відбору – сота частина з усього різноманіття, що є. Загалом? на теренах України збереглося близько 2000 церков, але їх стає з кожним роком все менше через недбальство.

Отож, на статус пам’яток світового значення претендують для своїх дерев’яних храмів:

— Смільник, Підкарпатське воєводство, церква Архистратига Михаїла (1791 р);

— Рогатин, Івано-Франківська область, церква Зішестя Св. Духа (кін. XV – поч. XVI ст.);

— Нижній Вербіж, Івано-Франківська область, церква Різдва Пресвятої Богородиці (1806 р.);

— Радруж, Підкарпатське воєводство, церква Параскеви (1583 р.);

— Матків, Львівська обл., церква св... Дмитрія (1838 р.);

— Ясиня, Закарпатська область, церква Вознесіння Господнього (1720 р.);

— Квятонь, Малопольське воєводство, церква св... Параскеви (XVII ст.);

— Дрогобич, Львівська область, церква Юра (др... пол...XVII ст.);

— Хотинець, Підкарпатське воєводство, церква Різдва Пресвятої Богородиці (1600 р.);

— Брунари Вижні, Малопольське воєводство, церква Архистратига Михаїла (1797 р.);

— Жовква, Львівська область, церква Пресвятої Трійці (1720 р.);

— Ужок, Закарпатська область, церква св... Архистратига Михаїла (1745 р.);

— Туринськ, Підкарпатське воєводство, церква Архистратига Михаїла (1801 р.);

— Овчари, Малопольське воєводство, церква Покрови Пресвятої Богородиці (1653 р.);

— Потеличі, Львівська область, церква Зішестя Святого Духа (1502 р.);

— Поворозик, Малопольске воєводство, церква св... апостола Якова Молодшого (поч. XVII ст.).

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути