chrome firefox opera safari iexplorer

Список ЮНЕСКО може поповнитися дерев'яними церквами України

03 січня 2012 о 11:31

Уперше список ЮНЕСКО може поповнитися дерев'яними церквами України. Фахівці кажуть — це необхідно, адже за 20 років у Прикарпатті згоріло зо два десятки стародавніх храмів, переважно — пам'ятки архітектури національного значення. Зараз до огляду комісії ЮНЕСКО готують 8 дерев'яних церков.

Перлина дерев'яної архітектури Прикарпаття — церква Святого Духа в Рогатині, зведена без жодного цвяха чотири сторіччя тому. За переказами, саме у ній був священиком батько Насті Лісовської — дружини султана Сулеймана, Роксолани. Відновлювали храм — теж за давнім рецептом.

Мар'яна Пушкар, науковий працівник музею: "Сверлили в брусах дірки, вставляли лійку, заливали воду. Такий процес мав тривати 2 роки, потім заливали олію, щоб деревина ставала міцною".

За радянських часів у церкві облаштували музей та регулярно виділяли кошти на підтримку храму. Однак, споруда потребує капітальної реконструкції, а на це у держави грошей бракує.

Начальник управління культури Івано-Франківської ОДА: "Кошторис складає 1 млн. 200 тис. гривень, згідно якого мова іде про ремонт покрівлі, завнішнього і внутрішнього вигляду. Кошти заплановані на проведення біохімічних робіт, техбезпеки, сигналізації".

Із цієї суми - половину держава все таки знайшла. Мистецтвознавці нарікають — найбільше храму загрожує жук-короїд. На обробку всіх стін та ікон — коштів бракує, а якщо цього не зробити — будівля незабаром спорохнявіє і впаде. Проте, пам'ятки потребують захисту і від людей.

Михайло Дейнега, директор Івано-Франківського художнього музею: "Я був на нараді у Львові, коли самі священники говорили, що є випадки самопідпалів, тобто люди палять стару церкву, щоб збудувати нову, не розуміють унікальність того, що це автентика, яку маємо зберегти. Нова церква може бути збудована на новому місці".

Уся надія — на підтримку європейських організацій. Церкву Святого Духа та ще 7 дерев'яних храмів хочуть віддати  під опіку ЮНЕСКО - комісію експертів очікують уже на початку наступного року.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути