chrome firefox opera safari iexplorer

Побачив світ унікальний альбом мальованої кераміки. ФОТО

17 квітня 2012 о 00:02

Нещодавно світ побачило унікальне видання – альбом, в якому зібрані рідкісні експонати мальованої кераміки Івано-Франківщини ХІХ-ХХ століть. Родзинкою видання стало те, що більшість керамічних пам’яток, зображених у ньому, вперше введено в науковий обіг.

В альбомі представлено найкращі зразки мальованої кераміки ХІХ – початку ХХ століть із двох відомих гончарних центрів України Косова і Пістиня, що на Івано-Франківщині.

Це вироби Олекси Бахматюка, Івана, Михайла та Йосипа Баранюків, Василя Тим’яка, Гната Кощука, Петра Тимчука та невідомих майстрів. Роботи окремих гончарів прославили кераміку краю на численних регіональних та міжнародних виставках.

Репрезентовано рідкісні глиняні ікони 1811 року Матвія Ковальського (з Богородицею і святим Миколаєм), кахлі різних форм і функцій  у загальній композиції печі, посуд побутового й обрядового призначення (миски, полумиски, тарілки, пасківники, дзбани, баньки, горнята, калачі, дискоси, чаші, вазони тощо) та свічники («поставники»  і канделябри), що зберігаються у музеях України й Польщі, приватних збірках.

Ці розкішно декоровані керамічні пам’ятки, більшість із яких вперше введено в науковий оббіг, є визначним явищем загальноєвропейського мистецтва.

Альбом пропонується до ознайомлення колекціонерам, мистецтвознавцям, етнографам, музейним співробітникам, викладачам, студентам, шанувальникам української культури.

Автором вступної статті, де розповідається про віхи історичного розвитку явища мальованої кераміки на Івано-Франківщині, стала відома науковиця Галина Івашків. Упорядниками видання виступили Галина Івашків та Тарас Лозинський.

Альбом побачив світ за підтримки Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, які зібрали та опублікували матеріали дякуючи сприянню музеїв та приватних колекціонерів. Фінансову підтримку виданню надала «Фундація мистецької книги», до якої увійшли родина Булів, родина Буців, родина Вальків, Олександр Горошкевич, Ігор Гринів, Юрій Гринів, Степан Давимука, родина Заваліїв, Ярослава Івасиків та Володимир Сілецький, Оксана та Орест Комарянські, Христина Кордюк-Гайдер, Ярема Кушнір, родина Лозинських, Олександр Молодий, Михайло Поживанов, Оксана Романів та Лев Тріска, Северин Романів, Ярина та Ярослав Рущишини, Тетяна і Тарас Хоми, Юрій Юркевич, родина Якубишиних, родина Яремчуків.

 

«Рідна країна»