chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Шевченка побачить світ ще один Альбом його малюнків

26 квітня 2012 о 09:55

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко повідомив, що його Фонд «Рідна країна» має намір продовжити видання започаткованої на початку 2012 року факсимільної серії альбомів Тараса Шевченка.

Микола Томенко розповів, що нещодавно він спільно із заступником Інституту літератури НАН України Сергієм Гальченком відвідав Архів рукописів Інституту літератури України НАН України і оглянули фонди Тараса Шевченка, які зберігаються тут, зокрема, Альбом Тараса Шевченка 1839—1843 років.

До так званого першого альбому Тараса Шевченка входять рисунки 1839 — 1842 років, виконані художником у Петербурзі, та краєвиди Києва, типи селян і численні ескізи, етюди та начерки до «Живописної України», «Селянської родини», зроблені під час першої подорожі поета Україною 1843 року. Більшість рисунків виконано олівцем, в окремих випадках – тушшю-пером.

Заступник Голови Парламенту назвав надзвичайно вдалим досвід видання «Альбому Тараса Шевченка 1845 року», який побачив світ цього року та повідомив, що його Фонд має намір продовжити видання факсимільної серії альбомів Тараса Шевченка. «Готуючи нове видання, нашою основною вимогою і надалі залишатиметься максимальне відтворення роботи великого майстра. Ми хочемо, щоби кожний порух руки Тараса Шевченка олівцем чи пензлем був автентичний тому, що зберігся в його альбомі», — підкреслив він.

«Ми будемо діяти за тим же принципом, що вдало спрацював при виданні альбому Тарас Шевченка 1845 року, — залучимо небайдужих, патріотично налаштованих людей, які усвідомлюють важливість гідного та реального пошанування 200-річчя від дня народження українського генія, представлення світу Тараса Шевченка як геніального художника та дослідника», — наголосив Віце-спікер.

Як відомо, у 2012 році, в рамках проекту «Шляхами Тараса Шевченка», який реалізує Фонд «Рідна країна», було презентовано факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року». Альбом малюнків 1845 року – це частина того, що довелося побачити і замалювати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній. Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що зафіксував мистець впродовж кількох місяців своїх мандрівок. Окрім ілюстрацій, «Альбом» містить науковий коментар, з якого читачі можуть дізнатися про історію та мотивацію того чи іншого художнього твору.

Протягом березня цього року група громадських діячів і митців не лише представила перевиданий «Альбом Тараса Шевченка», а й провела відповідні просвітницькі заходи у Київській, Полтавській та Черкаській областях — у тих містах і селищах, де побував Шевченко під час згаданої подорожі. У цих зустрічах взяли участь ініціатор проекту Віце-спікер Микола Томенко, заступник директора Інституту літератури, автор наукових коментарів у виданні Сергій Гальченко, відомий поет Микола Сом, народний артист Анатолій Паламаренко та інші.

За інформацією прес-служби політика

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути