chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували альбом малюнків Тараса Шевченка

23 лютого 2012 о 10:17

У середу Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, що в Києві, де з нагоди дня народження Тараса Шевченка презентував факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року».

Альбом малюнків – це частина того, що довелося побачити і замалювати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній у 1845 році.

Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що зафіксував мистець впродовж кількох місяців своїх мандрівок.

Фото Андрія Нестеренка

Окрім ілюстрацій, «Альбом» також містить науковий коментар відомого вченого, заступника директора Інституту літератури Сергія Гальченка, з якого читачі зможуть дізнатися про історію та мотивацію того чи іншого малюнку.

Видання альбому стало можливим завдяки допомозі Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», народних депутатів Сергія Міщенка і Євгена Суслова та підприємця Олексія Вадатурського. Видавець – Видавничий дім «Андрій».

«Мова йде не лише про відтворення альбому, а й про відтворення самої мандрівки Кобзаря, який працюючи в Київської археографічної комісії, який мандрував Київщиною, Полтавщиною, Черкащиною», — сказав представляючи книгу М.Томенко.

Він повідомив, що ближчим часом група громадських діячів і митців не лише представить перевиданий «Альбом Тараса Шевченка», а й проведе відповідні просвітницькі заходи у Київській, Полтавській та Черкаській областях — у тих містах і селищах, де побував Шевченко під час згаданої подорожі.

«Фактично сьогодні з будинку, де певний час жив Тарас Шевченко, ми стартуємо у нашому новому проекті, який називається «Шляхами Тараса Шевченка», — наголосив Віце-спікер.

Фото Андрія Нестеренка

Розповідаючи про підготовку Альбому до друку, М.Томенко розповів, що «під час дискусії з видавництвом наші вимоги були дуже прості – максимальне відтворення». «Щоби кожний порух руки Шевченка олівцем чи аквареллю був автентичний тому, що зберігся в його альбомі», — підкреслив він.

Микола Томенко також повідомив, що «Альбом Тараса Шевченка 1845 року» буде передано в музеї, бібліотеки та школи Київщини, Полтавщини та Черкащини. М.Томенко також висловив сподівання, що Альбом стане корисним і для школярів, і для вчителів та просто пошановувачів  Тараса Шевченка.

«Це безперечно унікальна річ, яка буде цікава кожному, хто цікавиться життям і творчістю Тараса Шевченка», — додав він.

Фото Андрія Нестеренка

У презентації, окрім Віце-спікера Миколи Томенка, взяв участь народний депутат Сергій Міщенко, заступник директора Інституту літератури Сергій Гальченко та засновник Видавничого дому «Андрій» Андрій Яловий.

Фото Андрія Нестеренка