chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську знищують головний міський парк

10 квітня 2012 о 16:16

Власті Дніпропетровська розгорнули масштабну реконструкцію Центрального міського парку ім. Глоби. Почалася вона з поголовної вирубки дерев, яка глибоко вразила городян, пише газета «День».

Схаменувшись, дніпропетровці спробували захистити старовинний парк, у якому відпочивали і виросли цілі покоління жителів міста. Вони вважають, що вирубка дерев здійснюється незаконно, з ігноруванням думки простих городян і без громадського обговорення.

Крім того, в результаті парк може втратити статус пам’ятника садово-паркового мистецтва, а територію в центрі Дніпропетровська чиновники пустять під комерційну забудову, як це вже сталося під час реконструкції набережної Дніпра.

Представників громадськості особливо насторожив заклик міського голови Івана Куліченка до приватного капіталу брати активну участь в облаштуванні паркової території. Після того, як місцеві телеканали показали завалений дровами пам’ятник засновникові парку — козакові Лазарю Глобі з бронзовим саджанцем у руках, небайдужі жителі Дніпропетровська через соціальні мережі закликали: дати відсіч знахабнілим чиновникам.

Попри завіряння чиновників про те, що в парку ведеться виключно санітарна вирубка, неозброєним оком видно, що у великій кількості вирубуються здорові дерева. Таким чином, на думку активістів, власті Дніпропетровська фактично знищують головний міський парк.

Фото газети День

Приблизно так, як вони вже вчинили із зеленими насадженнями у сквері біля облдержадміністрації, на низці проспектів і вулиць, де замість дерев тепер стоять рекламні носії.

Судячи з усього, нинішнього року половина парку готується під знесення. І це лише перший етап реконструкції. Отже, місто втрачає величезний масив зелених насаджень, при цьому, більшість дерев абсолютно здорові — на півтора десятка можна знайти буквально одне з незначними ознаками хвороби.

Гарні обіцянки

Попри обурення громадськості чиновники уперто наполягають на своєму. Директор комунального підприємства «Міськзеленбуд» Віталій Теленик стурбований тим, що старі дерева нахилені над дитячими майданчиками, лавами і доріжками, а це нібито загрожує безпеці городян, які гуляють у парку.

Міська влада малює принадливі перспективи створення парку на рівні «європейських стандартів». Вони обіцяють, що на місці видалених дерев будуть висаджені нові у ще більшій кількості. Планується замість малоцінних порід на зразок тополь і акцій висадити буки, клени, липи і хвойні дерева. І, крім того, дорогі й екзотичні породи з важковимовними назвами, саджанці яких купуватимуть «за тридев’ять земель» і за чималі гроші. Значну частину насаджень повинні складати не вікові дерева, як раніше, а декоративні чагарники, які майже не дають кисню й тіні.

Після реконструкції створять штучні водоймища, зовнішній вигляд парку значно зміниться і набуде іншого планування.

На фестивальному майданчику парку збираються побудувати великий фонтан, що відтворюватиме парад планет, на місці якого взимку встановлюватимуть новорічну ялинку. У парку обіцяють побудувати ігровий лабіринт, амфітеатр для проведення дитячих вистав. Тут встановлять різні атракціони.

Значну частину паркової території, позбавлену дерев, замостять різноколірною бруківкою, хоча до цього часу жителі Дніпропетровська цінували парк за його близькість до природи — свіже повітря, прохолоду, запах сирої землі, трави й опалого листя.

Є в чиновницькому плані реконструкції і ще один важливий момент. Головною його особливістю стане новий парадний вхід з боку будівель обласної влади — облдержадміністрації і обласної ради, що наводить на певні роздуми.

Вхід у прямому розумінні слова прорубають з площі 80-річчя Дніпропетровської області, яку керівництво придумало близько місяця тому. Звідти сходами можна буде спуститися в парк і на оглядовий майданчик з краєвидом на фонтан. І це при тому, що поруч — ліворуч і праворуч — уже існують два входи з пішохідними доріжками й сходами.

Передбачається, що на площі 80-річчя Дніпропетровської області встановлять кам’яні стели, присвячені відомим дніпропетровцям і пам’ятним подіям у житті регіону. Судячи з усього, це буде своєрідний регіональний «пантеон».

Мер І. Куліченко обіцяє впоратися з реконструкцією у найкоротші терміни. Нову площу відкриють у День міста — в середині вересня, а облаштування східної половини парку завершать до кінця року, «освоївши» при цьому багатомільйонні кошти, яких гостро бракує місцевому бюджету.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути