chrome firefox opera safari iexplorer

У Стамбулі відкрився Музей невинності

29 квітня 2012 о 11:16

У Стамбулі відкрився Музей невинності, створений з ініціативи лауреата Нобелівської премії з літератури Орхана Памука, повідомляє Reuters.

У музеї зібрані речі, які Памук збирав протягом кількох десятиліть, більшу частину з них він придбав в антикварних крамницях Стамбула.

Відкрити музей старовинних речей, які б розповідали про реальність минулого, письменник задумав більше 15 років тому. Після цього у Памука народилася ідея створити роман «Музей невинності», на сторінках якого б описувалися історії, навіяні купленими на барахолках і блошиних ринках речах.

Памук розповів, що його музей не величний - експозиція присвячена повсякденному житті звичайних людей з 1950 по 2000 роки. Раніше письменник говорив, що планує в музеї також виставити свої картини: в юності Памук хотів стати художником.

Музей планувалося відкрити ще в 2008 році, проте його створення постійно відкладалося. Останні роки Орхан Памук, якого в 2011 році визнали винним в образі турецького народу (письменник в одному з інтерв'ю заявив, що в Туреччині було вбито мільйон вірмен), живе в Гоа.

Над проектом музею Памук працював спільно з групою архітекторів, художників і дизайнерів. Скільки коштів витрачено на реалізацію музею, невідомо, але письменник зізнався, що грошей, які присуджуються за Нобелівську премію (близько мільйона євро), на музей не вистачило.

Джерело: УНН
Розділи: Суспільство