chrome firefox opera safari iexplorer

Найдорожча картина світу коштує 120 мільйонів доларів

03 травня 2012 о 09:45

Картину норвезького художника Едварда Мунка «Крик» продали на аукціоні Sotheby's за рекордну ціну - 119,9 мільйона доларів. Це найбільша сума, яку коли-небудь платили за твір мистецтва на аукціонних торгах.

Полотно, яке є одним з чотирьох написаних Мунком варіантів «Крику», виставив на продаж норвежець Петтер Олсен, чий батько був другом художника. Ім'я покупця не розкривається.

Цей варіант «Крику» — єдиний, що належить приватній особі.

Перед початком торгів вартість картини оцінювалася в 80 мільйонів доларів.Ціна зросла до 119,9 мільйона всього за 12 хвилин.

«Крик» норвезького експресіоніста Мунка вважається однією з найбільш впізнаваних картин в історії образотворчого мистецтва. Серію полотен під цією назвою художник створив у 1893—1910 роках.

«Крик» побив рекорд, встановлений картиною Пабло Пікассо «Оголена, зелене листя і бюст», яка була продана в 2010 році за 106,5 мільйона доларів.

Один з варіантів «Гравців» Сезанна був куплений еміром Катару на закритому ринку за 250 мільйонів доларів. Це вважається безпрецедентно рекордної вартістю на предмети мистецтва, проте в офіційній статистиці фігурують лише ціни, зафіксовані на відкритих аукціонних торгах.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути