chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні з'явився перший пішохідний перехід із 3D-ефектом

11 травня 2012 о 08:17

Перший в Україні пішохідний перехід із тривимірним ефектом створили в Дніпропетровську. Для експерименту обрали автошлях на виїзді з міста, де, зазвичай, водії перевищують швидкість. Місце вибрали невипадково — неподалік розташований навчальний заклад.

Студентка транспортно-економічного коледжу Анастасія Пономар щодня перетинає Запорізьке шосе. Дівчина каже - зазвичай їй доводиться перебігати дорогу, адже водії не завжди пригальмовують на пішохідному переході. Зебра у 3D дівчині до вподоби.

Анастасія Пономар: "Переходить приятней. Всегда перебегают. Не знаю, может водителям как-то оно поможет".

Поекспериментувати з об'ємною пішохідною доріжкою вирішили на околиці міста. За спеціальною технологією на асфальт наклеїли плівку. Вона і створює ефект об'єму. Такі розмітки успішно використують у Росії і Білорусі.

Олександр Жиленков, генеральний директор компанії, яка наносила розмітку: "Объемный эффект 3D получается за счет цветовой гаммы белый-красный-желтый. Плюс определенные углы наклонов этих всех трапеций-треугольников, за счет этого возникает еффект объема".

Водії оцінили переваги оновленої «зебри». Кажуть – різнокольорову об’ємну розмітку видно здалеку.

Роман, водій: "Этот переход я заметил со ста метров, обычно я замечаю метров с 20".

Костянтин, водій: "Он привлекает больше внимания. Не знаю, на сколько лучше, для опытного водителя он привлекает внимание из далека, для неопытного — можно на него засмотреться и меньше обращать внимание на дорожную ситуацию".

Наскільки ефективне ноу-хау — працівники ДАІ обіцяють оцінити через три місяці. А наступного року звітуватимуть міністру — чи варто робити такі пішохідні переходи на шляхах всієї країни.

Олександр Бугайов, старший інспектор відділу обласного управління ДАІ у Дніпропетровській області: "Если она докажет свою эффективность, со стороны Госавтоинспекции, управления внутренних дел, будет подано на рассмотрение и внесены необходимые изменения в госстандарт по разметке, после этого можно будет говорить о нанесении данного вида разметки по всей территории Украины".

Експериментальна розмітка коштувала 50 тисяч гривень, половину з цих витрат взяла на себе фірма, яка виконувала роботи.

Джерело: 5 канал
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути