chrome firefox opera safari iexplorer

Бразильці захоплюють український ринок м'яса

21 червня 2012 о 11:11

Держветфітослужба після проведених перевірок дозволила ввезення свинини бразильським компаніям SIF-1192 і SIF-3704.

Така подія вже до кінця літа може обернутися здешевленням свинини в цілому, оскільки бразильські поставки мають ряд переваг перед нашими виробниками, що змушує переробників збільшувати закупівлю імпортної сировини, відзначає газета «Экономические известия».

«Наші м'ясокомбінати закуповують свинину в Бразилії не тушовану, а ті частини, які придатні, наприклад, для виробництва ковбас.

Це дуже зручно, оскільки переробники не витрачаються на оброблення туш, а також мають можливість відмовитися, наприклад, від високоякісного м'яса і придбати ту сировину, яка їм необхідна. У цьому плані наші виробники свинини дещо програють, оскільки збувають продукцію напівтушами», — пояснює керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.

Вона не змогла оцінити потенційне збільшення обсягів ввезення продукції з Бразилії, як і майбутнє зниження цін на свинину, але зазначила, що, згідно з нормами СОТ, ані ліцензувати, ні квотувати постачання м'яса Україна не має права.

Тому імпорт може вирости рівно настільки, наскільки будуть готові його освоїти споживачі — м'ясопереробники.

«Не думаю, що це призведе до яких-небудь серйозних потрясінь на ринку. Однозначно збільшення поставок, якщо воно буде, вплине на сегмент замороженої свинини — там ціни знизяться, швидше за все. Природно, це торкнеться і наш сегмент — охолодженої свинини. Але наскільки сильним буде здешевлення, сказати важко», — сказав директор компанії DEMIS Agro (Дніпропетровська обл.) Артур Лоза.

На його думку, коливання цін на свинину, яке ми відзначаємо зараз, похитне ще більше позиції дрібних і середніх виробників, але не зупинить ті великі підприємства, які інвестували колосальні кошти в розвиток свинарських комплексів.

«Такий гравець, як Бразилія, може лише сповільнити почалася реструктуризацію і модернізацію галузі, але не змусить свинарів відмовитися від взятого курсу. Великі вкладення в цей сектор потребують окупності», — вважає Лоза.

Президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун вважає, що поки говорити про загрозу ринку, у зв'язку з тим, що на нього отримали доступ зазначені іноземні компанії, рано.

«Куди більш серйозною проблемою для свинарів є контрабанда. Нелегальні поставки суттєво збивають ціни на ринку. Якщо Бразилія буде збільшувати поставки в нормах законодавчого поля, наслідки будуть не такими масштабними», — вважає він.

Також експерти озвучили думку, що у свинарів є достатньо сильне лобі в уряді в особі віце-прем'єра Бориса Колесникова, який володіє найбільшим в країні свинарським комплексом на базі компанії «АПК-Інвест».

У першому кварталі поточного року холдинг здав на забій 70 тис. голів свиней і зробив близько 1 тис. тонн охолодженого м'яса.

Це, за даними самої компанії, склало 11% промислового виробництва свинини. Імпортні поставки можуть вплинути на такого гравця, як «АПК-Інвест».

Тому інші учасники ринку очікують, що Колесников не дозволить бразильцям обвалити ціни.

Тим не менш, тренд по нарощуванню імпорту вже відзначили аналітики компанії «Дикун Глобал Консалт».

За їх даними, в січні-квітні 2012 року імпорт свинини виріс майже в три рази в порівнянні з показниками за аналогічний період минулого року. Він склав понад 43 тис. тонн і поетапно ріс кожен місяць.

Частка Бразилії в поставках перевищила 50%. На другому місці опинилася Німеччина — 21,5%, на третьому Польща — 10,72%. Замикає список лідерів Угорщина з показником імпорту на рівні 6%.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути