chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкриється виставка художника Віктора Наконечного

12 червня 2012 о 16:29

Сьогодні в Галереї народної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва «Світлиця» відкриється виставка українського художника Віктора Наконечного «Мій рідний край – моє Поділля».

Віктор Наконечний належить до когорти знаних майстрів українського народного малярства. Його творчий ужинок посідає чільне місце у золотій скарбниці національної культури.

Неординарний талант митця розвинувся на Вінниччині, у славнозвісному осередкові художньої вишивки і ткацтва – селі Клембівці. Вияв хисту до малювання художник пов’язує з іменем свого батька.

Вже на початку творчого самоутвердження в його картинах стала помітною схильність автора до філософських узагальнень, звернення до національних традицій.

Природжений хист до критичного самоаналізу і несхибна віра у свої творчі сили допомогти Віктору Наконечному створити неймовірно велику кількість картин у техніці олійного і темперного живопису. Він уміло поєднав традиції народного малярства й академічний живопис. Про свою творчість митець говорить: «Картини народжуються через пережите, вони мають викликати у глядача думки й сльози – тоді це справжнє мистецтво».

Митцеві вдається передати життєдайну ауру подільських обрядів, символіку народного мистецтва, реалії, які сповнювали людське буття, уособлюючи духовну святість. Художник зі своїх полотен «говорить» мовою свого народу, яка характеризується мудрістю й винахідливою фантазією, романтизмом і чутливістю до людських переживань.

Невипадково серія картин майстра, яка експонується в Національній спілці майстрів народного мистецтва України, а також в Українському центрі народної культури «Музеї Івана Гончара», була відзначена премією імені Катерини Білокур (2000р.).

Відкриття виставки розпочнеться о 17:00 за адресою: вул. Лаврська, 21 (Івана Мазепи, 31).

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути