chrome firefox opera safari iexplorer

Більше половини вершкового масла в Україні неякісне

16 липня 2012 о 08:58

Лише 40 відсотків українського вершкового масла відповідає стандартам якості, констатують незалежні експерти.

За їхніми дослідженнями, у торговельних мережах споживачам часто пропонують неякісне вершкове масло із рослинними жирами, пише«Радіо свобода».

Непоодинокі випадки, коли у цьому продукті є кишкова паличка. Чому високоякісне молоко, виготовлене за європейськими стандартами, кисне у приватних сільськогосподарських фермерствах?

Незалежні експерти пояснюють це відсутністю інфрастуктури й небажанням виробників збирати по селах молоко.

Фахівці Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» дослідили 15 марок вершкового масла, яке пропонують у торговельних мережах, із них дві імпортні – із Білорусі.

При цьому перевіряли кількість та якість жирів (молочні або рослинні) і водночас виявляли, чи є у продукті небажані мікроорганізми чи антибіотики.

За висновками експертів, лише шість марок заслуговують відзнаку «відмінно» за якість продукції. Решта протестованої продукції заслуговує оцінку «погано» або «дуже погано».

У ній виявили рослинний жир, тому ці продукти не можна було називати маслом, хоча на етикетці виробники зазначили протилежне. У чотирьох зразках виявили кишкову паличку.

Антибіотиків у жодному з них не знайшли. Білоруське масло, в цілому, відповідало українським стандартам.

Експерти вважають неякісну продукцію фальсифікатом, причому деякі такі товари коштували не дешевше справжнього масла – ціна не завжди підтверджує якість продукції.

«На жаль, фальсифікація рослинними жирами в молочних продуктах в Україні є. В різних категоріях продукту, правда, в різній інтенсивності. Але масло – це жировий продукт і, мабуть, саме в цій категорії має найбільший економічний сенс виробникам замінювати молочний жир рослинними жирами», – зазначає Ніна Кільдій, керівник відділу тестувань Центру експертиз «ТЕСТ».

Поголів’я корів в Україні в останні роки постійно скорочується. За даними Держкомстату, цього року воно становить понад два з половиною мільйони.

Молока для якісного вітчизняного вершкового масла мало б вистачити, констатує експерт Міністерства економіки Антон Порембський. Але корови в Україні є, а вершків у маслі бракує.

«Так склалося, що в Україні існує дефіцит обсягів молока для переробки у готові молочні вироби. Другий момент, у нас переважна кількість корів є у власності приватних господарств, при цьому це молоко виявляється дуже дороге. Зважаючи на низьку купівельну спроможність населення, воно нікому не буде потрібне. Відповіддю виробників є введення в готову молочну продукцію рослинних жирів», – коментує Антон Порембський.

Українські фермери запевняють, що можуть запропонувати дуже якісне молоко і у достатній кількості. Але умови закупівельників є неприйнятними, стверджують сільгоспвиробники.

«Зараз ми продаємо більше ніж 20 тонн молока і ціна його – 3,10 гривні (у домогосподарств заготівельники молока купують молоко менше 2 гривень за літр — ЕП). Собівартість нашого молока на сьогоднішній день 3,68 гривні. Тобто, ми кожен місяць зазнаємо серйозних збитків на кожному літрі молока. Вони просто змовилися, і ніхто більше не платить. Хоча молоко найвищої якості: і за жиром, і за амінокислотами, і за бактеріальною забрудненістю. У Європі молоко не завжди таке якісне», – зазначає тернопільський фермер Петро Гадз.

Зовсім іншу думку про якість вершкового масла в Україні має експерт з аграрних питань, фахівець української консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

За її словами, якщо на етикетці вказано, що це є вершкове масло, а не спред (продукт, який базується на суміші рослинних та молочних жирів), то більше ніж на 90-95 відсотків можна довіряти такій інформації.

«Усі ті дослідження й перевірки, які здійснювала раніше держава, виявляли порушення, в першу чергу, у невідповідному маркуванні. Рослинних жирів у маслі не знаходили», – стверджує Марія Колесник.

Експерти наголошують на тому, що в Європі питань до якості вершкового масла виникає значно менше, бо кожен виробник там більше дбає про свій імідж і краще усвідомлює цю відповідальність.

Поки такого ставлення не буде в Україні, можливі суворі санкції держави кардинально не вплинуть на якість продукції.

24 грудня

Інші дати
День працівників архівних установ
Свято встановлено в Україні «…враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників архівних установ» від 30 жовтня 1998 року № 1200/98.
Розгорнути
Народився Спиридон Черкасенко
(1876, м. Новий Буг Миколаївської обл. - 1940)  - письменник, педагог, журналіст, освітньо-культурний діяч. Автор п'єс, історичних романів, оповідань, віршованої трагендії "Коли народ мовчить" та історичної драми "Северин Наливайко". Деякі його вірші покладені на музику та стали народними піснями.
Розгорнути
Народився Костянтин Данькевич
(1905, м.Одеса – 1984) – український композитор, піаніст, педагог. Автор балету «Лілея», опер «Трагедійна ніч», «Боглан Хмельницький», «Назар Стодоля», музики до театральних вистав та кінофільмів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Чорновіл
(1937, с.Єрки, Черкаська область – 1999) – літературний критик, публіцист, політичний діяч. Герой України.
«Однак шани заслуговує тільки той, хто шанує самого себе... Бо Україна починається з тебе.» (Вячеслав Чорновіл)
Розгорнути