chrome firefox opera safari iexplorer

Напівзруйновану обсерваторію на горі Піп Іван «законсервують»

09 липня 2012 о 09:05

Прикарпатський національний університет і Варшавський університет планують наприкінці липня почати роботи з консервації колишньої астрономо-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван у Івано-Франківській області.

Про це заявив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда на парламентській асамблеї України й Польщі в Яремче в суботу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його словами, під час консервації протягом року зроблять дах і створять умови для підсушування об'єкта. На ці роботи Міністерство культури й національної спадщини Польщі, Варшавський і Прикарпатський університети виділили $100 тис.

Це перший етап спільного польсько-українського проекту з відновлення обсерваторії як науково-дослідного центру для вчених і студентів двох університетів і привабливого туристичного об'єкта.

Для його реалізації університети збираються залучити грантові кошти в рамках програм транскордонної співпраці Європейського Союзу.

Загальна вартість проекту $2 млн.

Відновити обсерваторію планують до 28 липня 2015 року.

Як відомо, астрономо-метеорологічна обсерваторія на горі Піп Іван, або як її ще називають Білий Слон, розташована на висоті 2028 м над рівнем моря.

Після Першої світової війни в Польщі постало питання про будівництво нової обсерваторії, оскільки Варшавська втрачала здатність для астрономічних досліджень.

У 1935 затвердили проект будівництва метеорологічної обсерваторії в Карпатах, на горі Піп Іван, а влітку 1936 року почалася його реалізація.

Обсерваторію будували переважно з каменю-піщаника, будматеріали підвозили кіньми й несли на руках або спині.

Стіни обсерваторії мають 1,5 м товщини на рівні цокольного поверху й 1 м — на рівні верхніх поверхів. Споруда має 2 поверхи зі східного й 5 поверхів — із західного боку. Її дах був покритий мідними аркушами. З південної сторони була ротонда, де був телескоп.

У будівлі було 43 кімнати, включаючи конференц-залу, житлові приміщення, їдальню, кабінети, акумуляторну станцію й котельню в підвалі.

Обсерваторію врочисто відкрили 29 липня 1938 року. Після початку Другої світової війни з обсерваторії евакуювали все найбільш коштовне устаткування. У 1939 році будівля обсерваторії й залишки устаткування перейшли у власність радянської влади.

До червня 1941 року там ще проводили метеорологічні дослідження. Потім німці вивезли металеві частини астрографа до Львова. Далі приміщення занедбали.