chrome firefox opera safari iexplorer

Площу заповідників на Львівщині збільшать вдвічі

08 липня 2012 о 10:13

7 липня вже третій рік поспіль в Україні відзначають своє професійне свято працівники природно-заповідної справи.

З цієї нагоди у Львівському державному управлінні охорони навколишнього природного середовища (ЛДУОНПС) відбувся Круглий стіл представників екологічної галузі, науковців та громадської ради, на якому обговорювали питання можливостей розширення території природно-заповідного фонду Львівщини.

Начальник управління Мирослав Хом’як звернув увагу присутніх на те, що сьогодні тема збільшення територій заповідно-паркових зон має особливо велику підтримку в Карпатському регіоні. Зокрема, впродовж наступного року у Львівській області передбачено розширити території паркових заповідників удвічі.

— Вважаю, нині важливо заслухати думки представників усіх заповідних територій нашого краю, аби спільно сформувати план приєднання конкретних земель до вже діючих нацпарків і заповідників. Адже попереду чимало процедур: погодження земельних ділянок з місцевими громадами, лісовими господарствами, виготовлення проектної документації, — наголосив чільник ЛДУОНПС. — Розвиток заповідно-паркової справи на Львівщині має й суттєву економічну складову. Адже це сприяє становленню зеленого туризму, залученню інвестицій, а також виходу на європейський ринок завдяки можливості вирощувати екологічно чисті продукти.

Сьогодні в межах реалізації Регіональної програми розвитку заповідної справи у Львівській області з ініціативи управління та за участю науковців на території двох районів Миколаївського та Пустомитівського створюють регіональний парк «Стільське Горбогір’я». 

Тому на Круглому столі відбулась презентація цього проекту. За розрахунками фахівців, парк розташовуватиметься на 10-12 тис. га — адже саме там, за свідченнями істориків, розташовувалась столиця древньої держави Білих Хорватів.

Не менш важливими є й Сколівські Бескиди. Директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Бандерич зазначив, що збереження цих територій має велике значення для України в цілому. Він також повідомив, що цьогоріч завдяки підтримці держуправління з обласного фонду виділили 50 тис. грн. для утримання у зимовий період мекаючи тут тварин, зокрема, зубрів і коней.

А директор регіонального ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди» Славомир Зумер звернув увагу учасників на необхідность відповідального ставлення до землі, що перебуває у власності територіальних громад і розглядається як потенційна ділянка для розширення заповідно-паркової території. — Ми повинні розуміти, що в такий спосіб можемо зберегти нашу землю у власності держави і внебезпечити її від приватного розбазарювання, — зазначив досвідчений еколог і багаторічний працівник природно-заповідної справи.

Загалом, усі учасники Круглого столу дійшли висновку, що розширення території природно-заповідного фонду Львівській області є на часі й дає великі перспективи для розвитку різних галузей: екологічної, економічної та гуманітарної.

Констатували при цьому й важливість більш активної участі регіону в загальноєвропейських лісоприродоохоронних програмах, таких як, приміром, «ENPI-FLEG в Україні» тощо.

Ігор Галущак, Львів

Фото автора

«Рідна країна»

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути