chrome firefox opera safari iexplorer

Регіонали і комуністи «додавили» мовний закон. ВІДЕО

03 липня 2012 о 17:41

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про засади державної мовної політики, запропонований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим та Вадимом Колесніченком.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного рішення проголосували 248 народних депутатів із 364 зареєстрованих в сесійній залі.

Голосування за цей закон відбувалося під час бійки, тому депутати самі не зрозуміли, за що голосували. Оскільки опозиція зламала мікрофони, не було чутно, що ставить на голосування головуючий на засіданні перший віце-спікер Адам Мартинюк.

При переслуховуванні диктофонного запису журналісти спочатку почули, що А.Мартинюк поставив на голосування питання про включення мовного законопроекту до сьогоднішнього порядку денного. Зокрема, цього вимагав лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, який зауважив, що це вимога не лише його фракції, але й фракції КПУ.

Одразу після цих слів О.Єфремова у сесійній залі почалася бійка.

Спочатку пропозицію про включення до порядку денного підтримали 219 народних депутатів.

Згодом А.Мартинюк поставив на голосування питання щодо повернення до розгляду цього законопроекту. І депутати прогосували 241 «за».

Після цього було чутно, що А.Мартинюк ставить на голосування законопроект у редакції першого читання, однак номер документа він так і не назвав.

Лише згодом вдалося з’ясувати завдяки стенограмі засідання, що це все ж був мовний закон, який таким чином проголосовано в цілому.

За словами члена фракції НУ-НС Юрія Ганущака, усе відбулося у «волюнтаристський» спосіб, з порушенням усіх норм регламенту.

Як наголосив Ю.Ганущак, спочатку головуючий на засіданні перший заступник голови ВР Адам Мартинюк запропонував включити до розгляду даний законопроект. Ця пропозиція не була підтримана. Але потім до неї повернулися і законопроект був включений до порядку денного нинішнього пленарного засідання.

Після того, як депутати поламали мікрофон на місці А.Мартинюка у президії, він пересів у крісло голови ВР Володимира Литвина, який був відсутній на засіданні, і поставив на голосування пропозиції щодо ухвалення даного законопроекту в редакції першого читання.

Перед початком пленарного засідання в Верховну Раду приїжджав прем'єр Микола Азаров, повідомляє Українська правда.

Після голосування регіонали не скривали задоволення від результатів голосування.

Регіонал Михайло Чечетов заявив: «Оцените красоту игры. Мы их развели, как котят. Я не знаю, что они будут делать на выборах».

Автор документу, регіонал Вадим Колесніченко також висловив задоволення голосуванням. "Ми не дали пресі розкачати цього човна питаннями буде законопроект, чи ні. Ви хотіли мордобою? Ми цього не допустили", — зазначив він.

На зауваження, що вони «кинули» народ України, Колесніченко відповів: «Ви не народ України».

***
На знак протесту опозиція схвалила рішення не приходити до зали парламенту до кінця сесії.

П'ять депутатів від «Нашої України» оголосили безстрокове голодування. Серед голодуючих депутат Ксенія Ляпіна, В'ячеслав Кириленко, Іван Стойко та ще двоє депутатів.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути