chrome firefox opera safari iexplorer

Сім правил дитячої засмаги

04 липня 2012 о 11:23

Дерматологи не втомлюються нагадувати, що інтенсивна засмага зовсім не йде на користь здоров´ю, а шкіру малят і поготів потрібно берегти від впливу ультрафіолету.

Шкіра дитини тонша і ніжніша за шкіру дорослої людини, а значить — набагато частіше страждає від сонячних опіків. На палючому сонці дитяча шкіра, не захищена ніяким бар´єром, може почервоніти вже через 15 хвилин.

Це – перша ознака опіку: спершу на шкірі з´явиться почервоніння, а пізніше (якщо це місце нічим не прикрите) – пухирі. При цьому опіки не лише завдадуть болю дитині, але і можуть призвести до зміни шкірного покриву. Зокрема, до розвитку злоякісних новоутворень (раку шкіри – меланоми), або ж швидкого старіння шкіри.

Отже, влітку перед батьками постає відразу дві проблеми: з одного боку, потрібно оберігати малюка від сонячних променів, а з іншого – забезпечити йому умови для розвитку в природних умовах.

Основи безпечного перебування на сонці

Не гуляти з дитиною під палючим сонцем

Влітку дні довші й світліші, так що цей час потрібно використовувати максимально ефективно. Проте медики підкреслюють: перебувати на сонці діти повинні до 11-ї години ранку і після 16-ї.

Саме в цей час можна виходити з дитиною на тривалі прогулянки. У полуденний же час малюкам краще перебувати в приміщенні або під тентом.

Дитина повинна бути в тіні

У тіні сонячні промені теж досягають шкіри, але діють не так інтенсивно, як просто неба.

Навіть у похмурий день перед прогулянкою шкіру дитини необхідно обробити сонцезахисним кремом

Якщо дорослі не відчувають на шкірі тепла сонячних променів, це зовсім не означає, що сонце не світить. У вітряну погоду випромінювання сонця може завдати навіть більше шкоди, ніж у спекотний день, коли повітря «стоїть». Найшвидше можна отримати сонячні опіки на березі моря (цьому сприяють бризи, а також те, що вода відображає промені), а також високо в горах.

Дитину потрібно вбирати в одяг із сонцезахисними фільтрами

Такий одяг не лише охороняє шкіру малюка від шкідливого ультрафіолету, але і швидко сохне. А це дуже до речі, якщо батьки з дітьми відпочивають біля води.

До моря найкраще їхати в другій половині відпустки

Шкіра дитини до цього часу вже трохи звикне до сонячних променів, виробить певну кількість мелатоніну. Отже, сонце не завдасть малюкові зайвих неприємностей.

Перші дні біля води слід проводити з особливою обережністю

У перший день час перебування на пляжі краще обмежити до двох годин, та й ті провести в тіні під парасолькою. На пляж потрібно виходити або рано вранці, або надвечір, коли вода в морі або озері ще не встигла остигнути. Перед виходом на пляж шкіру дитини треба змастити сонцезахисним кремом із високим ступенем захисту (не менше ніж 30), причому аплікації слід повторювати кожні дві години.

Крім того, потрібно уважно стежити, щоб дитина постійно була в головному уборі. Найкраще, якщо він буде з козирком.

Навіть якщо літо не радує сонячними днями, не варто переживати, що дитина не отримає належної дози вітаміну D

Маля, яке вранці й увечері, як мінімум, по дві години перебуває на відкритому повітрі, навіть у похмурий день отримає достатню кількість світла, щоб протягом року виробляти необхідну кількість вітаміну D.

Збираючись на прогулянку, потрібно взяти з собою:

  • головний убір – капелюшок або кепку з полями, тінь від яких прикриє обличчя, шию і вуха;
  • змінний одяг, найкраще – із сонцезахисним фільтром. Чим більше закрито тіла, тим краще. І чим світліший одяг, тим менше сонячних променів він акумулює;
  • пляшку мінеральної води – не можна допускати обезводнення організму дитини.

Навіщо людині засмага

Сонячні промені необхідні для того, щоб людський організм зміг виробити вітамін D, дефіцит якого може викликати проблеми росту клітин різних органів. Від його дефіциту можуть постраждати шкіра, зуби, похитнутись імунітет. Отже, сонячні ванни потрібні будь-якій людині.

Звичайно, поповнити запаси вітаміну D можна й іншими шляхами: він міститься в жирній морській рибі, яєчному жовтку, маслі й жовтому сирі. Ще один варіант — приймати пігулки або краплі. Але вітамін, який синтезується в шкірі під дією сонячного світла, повноцінно замінити неможливо.

Приймати сонячні ванни радять і психологи: сонячне світло позитивно впливає на самопочуття, а його брак може призвести не лише до знесилення, але і розладів сну. Адже під впливом світла організм виробляє мелатонін, який відповідає не лише за загар, але і за добові біоритми.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути