chrome firefox opera safari iexplorer

З 1-го вересня українські ВНЗ піднімають ціни на навчання

19 липня 2012 о 17:22

З 1 вересня ціни в українських вишах зростуть майже на 5%. Загалом це суттєво не позначиться на вартості навчання, проте на дорогих факультетах різниця сягатиме навіть до тисячі гривень.

Наприклад, рік навчання на факультеті журналістики в Львівському університеті імені Івана Франка коштуватиме майже 7 тисяч гривень, а у «Львівській політехніці» на тисячу дешевше. Порівняно з минулим роком різниця складає близько 300 гривень.

Проте, заспокоюють у вишах, цін не переглядатимуть протягом усього терміну навчання. Тобто упродовж чотирьох років студент сплачуватиме ту суму, яка була зазначена при вступі. Тих, хто вже навчається, ці зміни взагалі не стосуватимуться.

«З 1 вересня на 2012—2013 навчальний рік ціни переглянуті з урахуванням таких складових значить частин: оплата праці, нарахування на зарплату, закупівля навчальних посібників, обладнання, комп'ютерів у тому числі, придбання навчальної літератури, обладнання, інших затрат», — пояснила начальник планово-фінансового відділу ЛНУ ім. Івана Франка Марія Лялька.

У «Львівській політехніці» розповідають: «Підвищення плати не позначилось на кількості поданих заяв, як на «дорогих» факультетах, так і на «дешевших».

«У цьому році, порівняно із 2011 роком, в нас найдорожчий напрям підготовки, де оплата найбільша, це – правознавство. Там ціна, порівняно з попереднім роком, змінилася на 4%. Якщо складає 10 400 грн в цьому році, то в попередньому році -10 000 грн», — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії НУ ЛП Олег Давидчак.

Проте на найдешевшому факультеті — прикладній фізиці — кажуть, як завжди, недобір. Тому й ціна 3500 гривень за рік майже не змінилась — зросла лише на півсотні. А от Франковому університеті майбутні першокурсники юридичного факультету або міжнародних відносин платитимуть вже на тисячу більше, аніж минулоріч. Тепер рік навчання там коштує понад 20 тисяч гривень.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Новини освіти

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути