chrome firefox opera safari iexplorer

Антиукраїнська пропаганда на «Першому Національному» триває

01 серпня 2012 о 09:08

Сьогодні ще не заспокоїлися дискусії навколо європейського футбольного чемпіонату Євро-2012 в Україні, коли деякі комерційні канали залучали до коментування російських  журналістів, які не визнають існування ні української держави, ні її мови, ні її  культури.

І чим далі —  тим гірше…

Зараз на державному телеканалі «Перший Національний», який, нагадаємо, фінансується за рахунок платників податків, розгортається інша, ще більш цікава історія…

Під час літньої Олімпіади-2012, яка зараз проходить в Лондоні,  українські журналісти залучають до своїх студій  російських експертів, де між ними відбувається традиційна «душевна розмова» про те, як було добре, коли існував Радянський Союз і яка була сильна  радянська спортивна школа. В цей же час багато  українських журналістів менше коментують перебіг спортивних подій, а більше вболівають за успіхи та перемоги російських спортсменів.

Відверто кажучи, ця радянська ностальгія, яка відбувається за гроші платників податків на «Першому Національному», останнім часом набирає відверто антиукраїнський характер.

Зрозуміло, що керівництво «Першого Національного», яке ніколи не  відрізнялося проукраїнською позицією, не звертає уваги на такі «дрібниці», що трапляються в їхніх ефірах та виринають ганебними новинами на сайті.

Те, що на «Першому Національному» не помічають великої різниці між Україною та Росією характеризує і  його сайт.

Так, 26 липня 2012 року на сайті НТКУ було опубліковано новину під заголовком «Україна просить виправити помилки в біографіях російських олімпійців», де чітко сказано, що «деякі з росіян народилися на території їхньої держави, хоча в їхніх даних місцем народження вказано Російську Федерацію»(!!!). Знайти логіку у цій інформації не просто складно, а нереально. По Фрейду, очевидно хотіли б написати про те, що у біографії українських спортсменів були помилки, де їх назвали представниками російської держави. Але, але, але…

Не може залишити байдужими й ситуація, яка трапилася в одному з ефірів, присвячених Олімпіаді-2012 в Лондоні.

Так, в понеділок, 30 липня 2012 року під час вечірньої трансляції змагань по плаванню черговий російський експерт, якому надав слово український ведучий, сказав, що він би й радий був говорити українською мовою, але ще не встиг вивчити «етот діалєкт єдиного славянского язика».

На таке  хамство, яке зазвичай використовувалося в гірші часи Російської імперії, коли українська мова не визнавалася і вважалася діалектом, український журналіст як звично промовчав.

Зважаючи на таку ситуацію все ж цікаво, чи знайдеться у владі хоч хтось, хто зможе зупинити використання «Першого Національного» в антиукраїнській пропаганді.

Спеціально для «Рідної країни» Самійло Чубач

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути