chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Софії Ротару виповнюється 65 років

07 серпня 2012 о 12:46

Софія Ротару народилася в 1947 році в селі Маршинці Чернівецької області України. У сім'ї, крім Софії, було п'ятеро дітей — два брати і три сестри.

З ранніх років Софія Ротару сама доїла корову, працювала в полі, торгувала на ринку, готувала їжу на всю сім'ю. В сім'ї без музики не обходилося жодне святкування — і батьки, і сестри не уявляли свого життя без народних пісень.

Сама ж Софія співала в церковному хорі, грала на домрі та баяні, брала участь в художній самодіяльності. Після перемоги на одному із конкурсів в 1962 році земляки стали називати її «Буковинським солов'єм».

Софія Ротару не припускала, що коли-небудь буде співати з естрадним оркестром. Все змінилося після зустрічі зі своїм майбутнім чоловіком Анатолієм Євдокименко, студентом Чернівецького університету й трубачем у студентському естрадному колективі.

Саме він умовив співачку виконувати соло в оркестрі — і не помилився. Разом з чоловіком Ротару створила ансамбль «Червона рута», названий на честь пісні з однойменного фільму про кохання дівчини-горянки та донецького хлопчини, де співачка зіграла головну роль. Чоловік Ротару, з яким вона прожила 34 роки, був керівником ансамблю, режисером-постановником усіх її концертних програм, продюсером.

Пісні для Софії Ротару писали знамениті композитори — Давид Тухманов, Юрій Саульський, Оскар Фельцман. Успішні роки співпраці пов'язують співачку з Володимиром Матецьким, який в 1985 році написав знамениту пісню «Лаванда».Серед інших відомих пісень у репертуарі співачки — «Хуторянка», «Дикі лебеді», «Луна, луна», «Білий танець» та інші.

Вона виконує пісні на дев'яти мовах і вважає своєю місією об'єднувати слов'янські народи. «Не хочу обмежувати свою творчість якоюсь одною мовою і кордонами», — каже Ротару. Народна артистка не приховує свій вік і зізнається, що своїм квітучим виглядом зобов'язана природі, здоровому харчуванню й активному способу життя. «Зовнішність — це частина моєї роботи, тому я докладаю багато зусиль, щоб добре виглядати. Зараз для того, щоб виходити на сцену, займатися улюбленою справою, я прошу у Бога лише одного — здоров'я», — каже Ротару. Співачка є лауреатом багатьох музичних премій, нагород за внесок у розвиток естради. У 2000 році вона була названа кращою українською естрадною співачкою XX століття і удостоєна титулу «Золотий голос України». Софія Ротару — Народна артистка України, Молдови і СРСР.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути