chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові та Дрогобичі – масштабні культурні заходи, присвячені Бруно Шульцу

30 серпня 2012 о 16:41

З нагоди 120-річчя від Дня народження та 70-річчя трагічної загибелі Бруно Шульца у Львові та Дрогобичі проведуть фестивалі, присвячені цьому знаковому та прогресивному письменнику, художнику й філософу літератури.

Про це на прес-конференції повідомили організатори цих масштабних культурних атракцій, повідомляє IA ZIK.

У Дрогобичі фестиваль Бруно Шульца проводиться у форматі бієнале та відбудеться вп’яте 6-12 вересня.

Львівський шульцівський фестиваль проведуть вперше в рамках Форуму видавців 12-16 вересня. Про це повідомив координатор фестивалю «Бруно Шульц у Львові» Андрій Павлишин.

Місточком, що об’єднуватиме ці два заходи, буде виставка «Бруно Шульц. Горизонт часу». Її урочисто відкриють 4 вересня і вона діятиме місяць. Про це повідомила куратор виставки Наталія Філевич. Захід готували впродовж двох років. Експозиція розміститься у залах Львівської галереї мистецтв. Тут будуть представлені вперше оригінальні рисунки Шульца з фондів Музею літератури ім. Адама Міцкевича у Варшаві.

Також будуть роботи художника з фондів Львівської галереї мистецтв. Окрім іншого, можна буде побачити невідомі широкому загалу шульцівські документи та іконографію. З огляду на те, що Бруно Шульц входив до складу авангардистської групи митців «Артес» і виставлявся з низкою інших художників, у загальне живописне панно Шульца інкрустують роботи Мавриція Ґоттліба, Марцелія Гарасимовича, Ярослави Музики, Анджея Пронашка.

Що особливо цікаво – нарешті у Львові змінюють формат виставок, де на відкритті є просто вступне слово і фуршет. Натомість тут театр «Пластична сцена» з Люблінського католицького університету організують перформанси. Для того, щоб потрапити на експозицію, треба буде пройти через «Темну кімнату пам’яті Бруно Шульца», де на відвідувачів чекатимуть сюрпризи у стилі Шульца від акторів. Про це розповів куратор мистецької частини фестивалю в Дрогобичі Ґжеґож Юзефчук.

Програму V Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі вже можна знайти в Інтернеті. Перелік заходів у Львові теж на часі опублікують в мережі – на сайті Форуму видавців та інших партнерів фестивалю.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути