chrome firefox opera safari iexplorer

Україна знову пролетіла: жоден ВНЗ не потрапив до міжнародного рейтингу ТОП-500 вузів світу

16 серпня 2012 о 12:46

Інститут вищої освіти Шанхайського університету Цзяо Тун опублікував рейтинг вищих навчальних закладів на 2012 рік. І знову у ньому не знайшлося місця жодному українському університету.

Цей впливовий Інститут вже десятий рік поспіль складає так званий Академічний рейтинг університетів світу (Academic Ranking of World Universities (ARWU). І саме цей рейтинг, більш відомий як «шанхайський» є одним з, найавторитетніших у світі.

У цьому рейтингу є вузи Індії, Єгипту, Саудівської Аравії і з Південної Африки, цього року вперше потрапив Сербський вуз, але немає жодного українського.

Російських вузів у цьогорічному рейтингу два – Московський державний університет (80 сходинка) та Санкт-Петербурзький  університет (400-500 сходинки).

Академічний рейтинг університетів світу (ARWU) визначається за шістьома показниками. Враховується кількість випускників кожного вузу, які здобули Нобелівську чи Філдсівську премію. Ще один з факторів – публікації у впливовому журналі Nature and Science.

Беруться до уваги також індекси цитування для природничих і гуманітарних наук Інституту наукової інформації (англ. Institute for Scientific Information, ISI) Science Citation Index і Social Sciences Citation Index, а також індекси провідних журналів Arts and Humanities Citation Index.

Щороку оцінюються понад 1200 університетів, з них обираються 500. Загалом у рейтингу представлені вузи з 43 країн світу, перші півсотні сходинок рейтингу займають у абсолютній більшості американські університети.

На першій сходинці незмінно усі 10 років знаходиться Гарвард.

Ізраїль і Австралія збільшили кількість своїх вузів у ТОП-100. Ще п’ять китайських вузів потрапили до 500 найкращих у світі.

Загалом за кількістю вузів, представлених у цьому рейтингу, лідирує США – 150. ну другому місці – Китай з 42 установами. На третьому — Велика Британія з 38 навчальними закладами.

Утім, жоден з китайських вузів не потрапив до першої сотні. Цьогорічна двадцятка лідерів майже повністю повторює список лідерів 2011року.

Місце у рейтингу

Назва вузу

Країна

1

Гарвардський університет

США

2

Стенфордський університет

США

3

Массачусетський технологічний університет

США

4

Каліфорнійський університет в Берклі

США

5

Кембриджський університет

Велика Британія

6

Каліфорнійський технологічний університет

США

7

Прінстонський університет

США

8

Колумбійський університет

США

9

Чиказький університет

США

10

Оксфордський університет

Велика Британія

11

Йельський університет

США

12

Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі

США

13

Корнельский університет

США

14

Пенсільванський університет

США

15

Каліфорнійський університет в Сан-Дієго

США

16

Вашингтонський університет

США

17

Університет ім. Джона Хопкінса

США

18

Каліфорнійський університет у Сан-Франциско

США

19

Університет Вісконсин-Медісон

США

20

Токійський університет

Японія

Найкращими у соціальних науках виявилися: Гарвардський університет, Чиказький університет, Каліфорнійський університет в Берклі, Массачусетський технологічний університет та Колумбійський університет.

Найкращими у комп'ютерних науках та інженерних технологіях виявилися: Стенфордський університет, Массачусетський технологічний університет, Каліфорнійський університет в Берклі, Прінстонський університет, Гарвардський університет.

Найкращими у природничих науках та математиці виявилися: Гарвардський університет, Каліфорнійський університет у Сан-Франциско, Вашингтонський університет, Університет ім. Джона Хопкінса, Колумбійський університет.

 

Найкращими у клінічній медицині та фармації виявилися: Гарвардський університет, Каліфорнійський університет у Сан-Франциско, Вашингтонський університет, Університет ім. Джона Хопкінса та Колумбійський університет.

Нагадаємо, за останні 8 років, протягом яких «Times» складає рейтинг Топ-100 світових вузів за рівнем репутації, жоден із українських вишів не потрапив ані в першу, ані навіть у другу сотню найкращих.

Як відомо, два тому Янукович поставив перед міністром освіти Дмитром Табачником завдання — забезпечити входження 3-5 провідних університетів України до числа вищих навчальних закладів, визнаних у світі. Міносвіти незабаром після того відрапортувало: завдання виконано і представило липовий рейтинг за 2009 рік, у якому справді були українські вузи.

Але і за два роки, жоден український вуз не потрапив ані до рейтингу Times, ані до ТОП-500 Інституту вищої освіти Шанхайського університету Цзяо Тун

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути