chrome firefox opera safari iexplorer

Джоан Роулінг випустила перший роман для дорослих

27 вересня 2012 о 13:11

Сьогодні, 27 вересня, виходить у світ перший роман британської письменниці Джоан Роулінг, призначений для дорослої аудиторії.

Новий твір Роулінг, яка прославилася на весь світ дитячими книгами про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера, називається The Casual Vacancy (буквальний переклад — Випадкова вакансія).

Презентація нової книги пройде в лондонському залі імені королеви Єлизавети (Queen Elizabeth Hall) ввечері у четвер. Письменниця зачитає уривки з книги, відповість на запитання аудиторії та підпише книги охочим, яких заздалегідь попередили про те, що кожен зможе отримати лише один автограф.

На початку жовтня Роулінг також представить свій новий роман на літературному фестивалі в Челтнемі на південному заході Англії.

The Casual Vacancy написана в жанрі чорної комедії. Раніше видавництво Little, Brown & Co., що випускає книгу, оголосило, що роман вийде в паперовому та електронному форматах. Спочатку 512-сторінкова книга з'явиться у твердій палітурці, через деякий час буде випущений і більш бюджетний варіант — в м'якій обкладинці.

Сюжет книги буде крутитися навколо виборів до парафіяльної ради у вигаданому англійському містечку Пегфорд, один із членів якого несподівано помер. Роман про місцеві вибори письменниця, за її зізнанням, задумала під час польоту на літаку.

За сюжетом, необхідність вибрати нову людину на місце, що звільнилося, повертає до життя приховані до цього моменту симпатії та антипатії місцевих жителів. Коли на сайті парафіяльної ради починають з'являтися анонімні повідомлення, в яких розкриваються секрети мешканців села, Пегфорд занурюється у паніку, його охоплюють параноя, лють і передчуття трагедії.

Пегфорд здасться легко впізнаваним місцем всім тим, хто коли-небудь жив у селах в багатих передмістях Лондона, але в цій дотепній комедії можна також побачити причту про національну політику.

«Мені цікаве це прагнення, це бажання засуджувати інших, яке таке характерне для нашого суспільства. Усі ми випробували щось приємне збудження, яке охоплює нас, коли ми когось засуджуємо, і, якщо говорити про короткострокову перспективу, це приносить нам задоволення, чи не так?», — розповіла Роулінг в інтерв'ю газеті Guardian напередодні виходу книги.

Як і багато інших романи, Випадкова вакансія неминуче піднімає питання класових відмінностей у Британії. «Ми феноменально снобістське суспільство, — зауважує Роулінг, — і це такий багатий пласт. Середній клас такий кумедний, саме цей клас я знаю найкраще, саме серед представників цього класу можна знайти найбільше претензійності — вона робить середній клас таким кумедним».

Мати трьох дітей, 47-річна Джоан Роулінг є найбагатшою письменницею Великобританії. За даними щорічного списку Sunday Times Rich List, її стан оцінюється в 560 мільйонів фунтів стерлінгів (900 мільйонів доларів), вона багатша від королеви Великобританії Єлизавети II і входить до дюжини найбагатших жінок Сполученого Королівства. Письменниця активно жертвує на благодійні та суспільно-політичні цілі.

Серія з семи романів Роулінг про Гаррі Поттера, випущених в 1997—2007 роках, видана загальним тиражем в 400 мільйонів екземплярів і перекладена 65 мовами світу. У 2011 році на екрани вийшла остання серія екранізації «поттеріани», а також Роулінг представила своїм шанувальникам онлайн-проект Pottermore, заснований на сюжетах книг і невиданих епізодах.

Бренд Гаррі Поттер наразі оцінюється в 7 мільярдів фунтів стерлінгів.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути