chrome firefox opera safari iexplorer

Хабарі медикам узаконять?

06 вересня 2012 о 13:42

Віце-прем’єр-міністр України, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова вважає, що лікар має право брати грошову винагороду за свої послуги.

Про це вона заявила на зустрічі з медичним колективом Донецького обласного протипухлинного центру, пише Високий замок.

«Гонорар лікареві – це не ганебна справа, а природне бажання людини віддячити лікареві не лише за вмілі руки, а й за душевну розмову”, — наголосила міністр. І додала: “Це справа лікаря – взяти цей гонорар чи не взяти, але лікар повинен мати таке право, бо живе на малу зарплату, працює на виснаження і перебуває на найнижчій соціальній сходинці”.

Той момент, що переважна більшість пацієнтів українських лікарів живуть на таку ж зарплату і саме держава за законодавством гарантує їм безкоштовну медицину, Раїса Богатирьова упустила.

Правда, міністр запевнила, що узаконення гонорарів не тотожне узаконенню хабарництва у країні. Перед тим як брати плату за “умілі руки” та “душевні розмови”, лікар мусить отримати ліцензію на такий вид діяльності і звітуватися перед податковою за отримані доходи (що, в принципі, і роблять медики, які займаються приватною практикою).

“Можливо, це якась помилка, не там поставили кому чи перекрутили слова міністра, — припускає голова правління Спілки громадських організацій “Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів” Валентина Очеретенко. — Якщо лікарі хочуть, щоб пацієнти платили за прейскурантом, нехай відкривають приватні клініки і сплачують податки. Тоді все буде законно і прозоро. А якщо медичні послуги значаться як безкоштовні, тоді пацієнт віддячує лікареві на добровільних засадах, а не під дулом пістолета (коли лікар погрожує: “Не заплатиш – не отримаєш належної допомоги”). Та навіть коли платимо (а більшість пацієнтів так і робить), часто доводиться проходити непотрібні дослідження чи приймати ліки, які не тільки не допомагають, а й шкодять. З людей просто “викачують” гроші”...

“Пані Богатирьова висловилася не як міністр, а як лікар. Перед тим, як сказати, не подумала, що її слова можуть викликати такий резонанс у суспільстві, — каже голова Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Вік­тор Сердюк. — Лікарів нібито хочуть розкріпачити і у той же час натякають: “Треба ділитися з державою”. А пацієнт нехай платить двічі – відрахує податки (за що держава гарантує йому безкош­товну медицину) і окремо заплатить лікарю за лікування”.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути