chrome firefox opera safari iexplorer

Мер Херсона заборонив виставку про визвольний рух України, щоб не псувати собі настрій

18 вересня 2012 о 14:15

Виставку «Народна війна 1917—1932 рр.», присвячену створенню держави і визвольному руху в Україні у 1917—1932 роках, в Херсоні провести так і не вдалося. Нагадаємо, Херсон — це єдине українське місто, яке раніше прославилося на весь світ тим, що тутешній мер видав наказ, яким заборонив собакам гавкати по ночах. Тепер градоначальник вирішив піти ще далі, заборонивши виставку, щоб... не псувати собі настрій.

Як розповів «УМ» автор експозиції, голова Київського міського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса Роман Круцик, «слідуючи цій логіці, тепер потрібно заборонити всю нашу історію, тому що вона не те що сумна, а часто навіть трагічна!».

За словами Круцика, з пропозицією провести виставку до херсонської влади представники «Меморіалу» зверталися декілька разів протягом року. Однак щоразу знаходився який–небудь привід для відмови.

Слід відзначити, що експозиція «Народна війна 1917—1932 рр.» отримала схвальну оцінку Національної академії наук України та Українського інституту національної пам’яті, а також зареєстрована Міністерством освіти і науки як науковий твір. Група творців історичної експозиції протягом двох років їздила по архівах в різні міста України у пошуках цікавих фактів. У процесі створення виставки були оцифровані та підготовлені до показу унікальні матеріали, які викликали широкий інтерес та резонанс у суспільстві.

«Експозиція існує вже більше року. Ми з успіхом об’їздили більше 29 міст України і ніде не почули жодного слова відмови, — обурюється Роман Круцик. — Минулого тижня були в Одесі, а через два дні нас приймає Миколаїв. Швидше за все, мер Херсона просто бере приклад з керівництва держави, яке само відверто не поважає історію України і не хоче, щоб її знали і поважали українці.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути