chrome firefox opera safari iexplorer

У київському Музеї мистецтв відкрили виставку «Європейський вимір»

27 вересня 2012 о 16:30

У київському Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відкрили виставку «Європейський вимір». У ній зібрали сто шедеврів класичного європейського живопису. Серед них – роботи Рубенса, Маньяско, Манфреді та інш*их митців. Усі картини є надбанням музеїв дев’яти різних міст України. Таким чином, стверджують організатори, кияни можуть ознайомитися із найвизначнішими творами старих європейських майстрів. Адже привозити експозиції з-за кордону для України поки що – занадто дорого.

Експонати виставки «Європейський вимір» потрапили до Києва не одразу. Спочатку їх представили у Москві – саме там на початку вересня проходив проект, присвячений західноєвропейському живопису з музеїв України. І тільки потім Музей Ханенків ініціював проведення виставки у своєму приміщенні.

Роботи надали музеї дев’яти українських міст: Львова, Житомира, Донецька, Одеси, Севастополя, Полтави, Харкова, Чернігова та Києва. Це як візантійські ікони, так і роботи видатних творців епохи Відродження, серед яких – картини Пітера Пауля Рубенса, Хуана де Сурбарана, Алесандро Маньяско, Франса Халса, Якопо Амігоні, Матіаса Стомера та інших. Найстаріші експонати датуються шостим сторіччям, остання за хронологією картина – дев’ятнадцятим, розповідає куратор виставки Олена Живкова.

«Україна – це, безумовно, частина Європи. І вона зберігає величезну частину європейської культурної спадщини. Всі ці роботи гідні Лувру або Прадо. На жаль, наш глядач мало знає про ті скарби, які зберігають українські музеї», – каже вона.
Попри велику художню цінність цієї виставки, більшість авторів для українського глядача є маловідомими.

Як зробити мистецтво популярним?

Привозити експозиції з Європи для українців поки що складно з фінансової точки зору. Громадська активістка та захисниця старого Києва Ольга Козловська досліджує проблеми українських музеїв. Вона вважає, що цей процес треба полегшити на законодавчому рівні.

«За все потрібно платити величезні гроші – за страхування, за перевезення через кордон. По Україні з виставками легше їздити. Треба виробити якесь більш лояльне до мистецтва законодавство», – зазначає активістка.

Виїзні виставки – це дуже дорогі проекти, які потребують страхування, належного пакування та реставрації. Людей, які готові йти на такі витрати заради високого мистецтва в Україні мало, розповідає Олена Живкова. Однак таке меценатство може стати хорошим піаром.

Усім відомо, що просування себе на фоні класичного мистецтва – найпрестижніший різновид реклами
Олена Живкова

«Усім відомо, що просування себе на фоні класичного мистецтва – це найпрестижніший різновид реклами. І як тільки наше суспільство дозріє до того, щоб такі проекти були йому потрібні, вони з’являться. Тому що музейники до цього готові», – каже Олена Живкова.

На відкритті виставки голова Київської держадміністрації Олександр Попов повідомив про початок співпраці з музеями Стокгольма.

«Я впевнений, що до Дня міста ми відкриємо деякі експозиції саме за участі музеїв Стокгольма», – заявив він.

Виставка «Європейський вимір» триватиме до 11 жовтня цього року.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути