chrome firefox opera safari iexplorer

У київському музеї виставлять містичну Стіну Вайсберга

11 вересня 2012 о 14:30

13 вересня 2012 в Національному художньому музеї України український художник Матвій Вайсберг представить персональну виставкуСтіна. Виставка працюватиме до 30 вересня.

Центром експозиції стане серія із 32-х полотен, що входять до циклу Сцени з Танаха. Цикл присвячений переосмисленню іудейського Священного писання. На створення робіт художника надихнула творчість Ганса Гольбейна-молодшого, представника мистецтва Північного Відродження.

Художник, всупереч сформованій у його творчості традиції, виступає не як ілюстратор Старого Завіту, а як інтерпретатор канонічних сцен. Причому майстра цікавить не релігійне підґрунтя, а містичне, яким проcякнута ізраїльська земля, повідомили Корреспондент.net організатори виставки.

"Якось, перебуваючи в Ізраїлі, — розповів художник — я поїхав у віддалений монастир, розташований десь посеред пустелі, і зрозумів, що саме в цьому мінімалістському пейзажі і міг статися великий світоглядний злам — перехід до монотеїзму, який властивий нашій цивілізації. Що стосується Єрусалиму, тут мимоволі перетворюєшся на містика ".

На виставці будуть також представлені більш ранні масштабні полотна художника, такі як Стіна плачу, Яффські ворота вночі та Розп'яття.

Матвій Вайсберг (нар. 1958 р.) — київський живописець та графік, член ВТСХ БЖ-АРТ. З його ім'ям пов'язують становлення художнього напряму київський ар'єргард. Закінчив РХСШ ім. Т. Г. Шевченка та Київський поліграфічний інститут, відділення книжкової графіки. З 1989 року — учасник численних виставок в Україні та за кордоном. З 1990 року провів більше 15 персональних виставок.

Його роботи успішно продаються на вітчизняних та зарубіжних аукціонах (зокрема, Phillips De Pury), зберігаються в Київському національному музеї російського мистецтва, Запорізькому обласному художньому музеї, Gaon Jewish Museum (Вільнюс, Литва), у вітчизняних та зарубіжних приватних зібраннях.

Відкриття виставки — 13 вересня о 19:00 за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 6.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути