chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці невідомі знову напали на пам'ятку Київської Русі

04 вересня 2012 о 12:10

Невідомі знову повалили частину паркану, який огороджує територію, де відбудовується пам’ятка Київської Русі – Стрітенська церква на вул. Житомирська, 33 в Києві. Про це УНН повідомили у прес-службі Олександра Бригинця.

«Атаки на об’єкт відбуваються постійно. Очевидно, що проект відновлення Стрітенської церкви хочуть завалити. Але, якщо це робота ЖЕКу, як це було у попередніх випадках, то такі дії не зрозумілі. Якщо ж це роблять хулігани, то чому ці випадки не зацікавили правоохоронні органи?». Так депутат Київради Олександр Бригинець прокоментував черговий «напад» на Стрітенську церкву.

«Цього разу неофіційною версією руйнування паркану є те, що скоро в одному із закладів, що знаходиться поруч, має виступати Президент і Львівську площу примарафечують до його приїзду. Яким чином повалення паркану пов’язане з підготовкою площі до відвідин Президента, зрозуміти не можу. Але очевидно, що гальмування фінансування відбудови храму п оруч з постійними атаками на територію Стрітенської церкви говорять про те, що влада має якийсь інший план на це місце. Невже, як завжди, „всунути“ туди „свічку“?», — заявив О. Бригинець.

Депутат нагадав, що за останні півроку територія, де відбудовується Стрітенська церква пережила кілька «нападів»: 26 квітня 2012 року на Львівській площі відбулась спроба захоплення території – невідомі зламали паркан, спробували засипати виритий для будівництва котлован. Парафіяни протестували проти цього, на одного з протестувальників здійснив наїзд технічний транспорт.

Згодом, вночі з 13-го на 14-те червня за вказівкою керівництва Шевченківської районної державної адміністрації представники КП ЖЕК «Михайлівська» провели демонтаж паркану, яким обгороджена територія, де відбудовується Стрітенська церква. Формально паркан відбудували, але дуже не якісно.

Як відомо, церква Стрітення Господнього — єдиний храм, закладений в часи Київської Русі, який ще може бути відбудований в Киє ві, і на відновлення якого рішенням Київради передбачено кошти. Була закладена Ярославом Мудрим, кілька разів перебудовувалася, поки не була знищена більшовиками в 1934 р. Офіційною причиною знесення церкви називають плани тодішньої влади реконструювати площу.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути