chrome firefox opera safari iexplorer

Втретє за останні місяці захоплюють територію Стрітенської церкви

23 липня 2012 о 15:24

Історичний фундамент Стрітенської церкви на розі вул. Стрітенської та Великої Житомирської зараз засипають невідомі служби.

Про це повідомили парафіяни церкви Стрітення Господнього голову комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

«Це вже не перша спроба захоплення території, де відбудовується пам’ятка Київської Русі – Стрітенська церква. Кілька місяців тому невідомі зламали паркан, спробували засипати виритий для будівництва котлован. Згодом вночі невідомі зламали і вивезли половину паркану, яким обгороджена територія, де відбудовується храм. На нашу вимогу паркан хоч і не належним чином, але поновили, проте кримінальну справу проти руйнівників муніципального майна так і не відкрили. А спроби захопити територію продовжуються», — заявив О. Бригинець.

Депутат зауважив, що поки комунальні служби знаходять пояснення чому відновлювальні роботи не ведуться, різноманітні служби і структури регулярно під різними приводами намагаються захопити територію пам’ятки.

«Хоча кожного разу причини й виконавець різні простежується чиясь основна мета: не допустити поновлення храму», — наголосив О. Бригинець.

О. Бригинець знову звернувся до голови КМДА О. Попова з проханням вжити відповідних заходів направлених на збереження історичної території храму, адже спроби її захоплення носять системний характер.

Нагадаємо, церква Стрітення Господнього — єдиний храм, закладений в часи Київської Русі, який ще може бути відбудований в Києві, і на відновлення якого рішенням Київради передбачено кошти. Була побудована князем Ярославом Мудрим, кілька разів перебудовувалася, доки її не знищили більшовики у 1934 році. Офіційною причиною знесення церкви називають плани тодішньої влади реконструювати площу.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути