chrome firefox opera safari iexplorer

Археологам не дають досліджувати підземний Львів

26 жовтня 2012 о 13:52

Уламки кераміки 15-го століття, дерев’яний водогін, якому 200 років, ювелірні вироби та кілька срібних монет знайшли археологи на вулиці Підмурній у Львові.

Проте розширити зону розкопок археологи більше не можуть, адже на сусідній ділянці уже почали зводити кількаповерховий будинок. Про це повідомили журналісти програми новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

Археологи б’ють на сполох. На вул. Підмурній, що поблизу центру Львова, вони не можуть ретельно дослідити фундаменти будівель, бо в управлінні охорони історичного середовища, погоджуючи місце під забудову, не передбачили розкопок.

«Пам’ятко-охоронна діяльність у Львові поставлена з ніг на голову, археологи переважно приходять на територію будівництва вже тоді, коли будівництво саме почалося», – розповів Олег Осаульчук, директор НДЦ «Рятівна археологічна служба».

Натомість посадовці виправдовуються: змушені шукати компроміс.

«В даному випадку треба виходити з такої ситуації: дати попрацювати археологам, щоб вони могли дослідити докладно, і будувати також, щоб археологи забудовнику не дуже заважали», – зазначила Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Керівник будівельної фірми, що зводить будинок на вул. Підмурній, закордоном, інші представники фірми говорити на камеру не беруться. Утім запевнили: з археологами домовилися і досліджувати двохсотлітній водогін будуть уже під час будівельних робіт. Утім, археологічні скандали виникають не вперше.

У Львові новобуди без археологічних розкопок звели на пл. Ринок 18, на Лесі Українки та перетині вулиць Федорова і Руської.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути