chrome firefox opera safari iexplorer

Карпати під Олімпіаду вирубають по-сочинськи

11 жовтня 2012 о 11:03

Австрійці, замішані в екологічних скандалах у перебігу підготовки Олімпіади в Сочі, запрошені попрацювати над українськими Іграми.

Голова Державного агентства з інвестицій і управління національними проектами Владислав Каськів знову і знову підтверджує свою любов до батьківщини Моцарта і «Ред Булла».

Не пройшло і місяця після того, як кошторис примарної Олімпіади в Карпатах віддали двом громадянам Австрії, як «Вісник державних закупівель» оприлюднив ще одну олімпійську закупівлю – цього разу мова йде про техніко-економічне обґрунтування проекту створення високогірного спортивно-туристичного комплексу «Боржава-Резорт».

До речі, згідно з попереднім кошторисом підготовки до Олімпіади – створення гірськолижної і туристичної інфраструктури в долині річки Боржави тільки за попередніми оцінками тягне на «скромних» $200 млн.

Поки що ж цифри в закупівлях фігурують менші – на розробку ТЕО «Боржави» держава виділяє 651 тис. євро. Переможцем торгів стала австрійська компанія Masterconcept Consulting GMBH, що базується в рідному місті Моцарта – Зальцбурзі.

І пам´ятаючи про незабутній досвід вивчення компанії — розробника обґрунтування всієї Олімпіади, «Коментарі» не втрималися від невеликого розслідування і з приводу Masterconcept.

Згідно з відкритою австрійською базою даних суб´єктів господарювання, MasterconceptConsulting GMBH була заснована 23 січня 2008 року, а її штат складається всього з трьох людей. Належить же компанія панові Герноту Ляйтнеру (Gernot Leitner, 75%) і ще одній жінці (Claudia Leitner-Moll, 25%) – чи то дружині, чи то сестрі, чи то дочці Гернота.

До речі, в конкурсі, оголошеному 2 серпня, боролися дві компанії – вже відома нам австрійська Masterconcept Consulting і мальтійська Spatial Management Consulting Ltd., що запропонувала за свої послуги 736,365 тис. євро.

Щоправда, друга компанія відразу ж викликала хворобливу цікавість. По-перше, мальтійським був тільки вказаний на її сайті номер факсу, тоді як номер телефону чомусь виявився австрійським. А по-друге, сайт з доменом -eu- складався всього з однієї сторінки, на якій російською було написано: «Спейшл Менеджмент Консалтинг Лтд. це міжнародна міждисциплінарна консалтингова компанія. Спеціалізацією нашої фірми є майстер-планування, засноване на застосуванні точних географічних даних» (з орфографічною помилкою – «географичесИх». – Ред.).

Між іншим, аналогічною діяльністю займається і австрійська Masterconcept Consulting. Більше того, в соціальній мережі linkedin якийсь Микола Нікітенко, громадянин Російської Федерації, написав про себе таке: «Консультант в Masterconcept/Spatial Management Consulting Ltd». Що вже не залишає сумнівів у тісному зв´язку цих двох учасників українського тендеру.

Проте і у австрійської компанії зв´язок з Росією більш ніж сильний. Окрім офісу в маленькому Зальцбурзі вона має і представництво по Виборзькій набережній, 47, літ. «Д» у Санкт-Петербурзі (бізнес-центр «Гренадерський». – Ред.). Сайт компанії має англійську і російську версії, на останній можна прочитати всю таємницю компанії – з орфографічними помилками і назвою «Мастерконцерт» замість «Мастерконцепт»: «Компанія була заснована в Австрії Гернотом Ляйтнером і двома його партнерами Вольфгангом Майерхофером і Вальтером Вебером, які на сьогодні працюють пліч о пліч більше ніж 10 років. З часом центр діяльності компанії змістився на схід, і на сьогодні 60% всього обороту компанії «Мастерконцерт» доводиться на Росію».

Далі на сайті наводиться перелік робіт, які й сформували левову частку обороту австрійців, – розробка Олімпійського транспортного майстер-плану міста Сочі, операційного транспортного майстер-плану міста Сочі, майстер-плану Каспійського прибережного кластера в Дагестані, майстер-плану курортів Північного Кавказу.

Без сумнівів, на Кавказі пан Ляйтнер далеко не остання людина. Саме він є незалежним директором і членом ради директорів ВАТ «Курорти Північного Кавказу» – оператора проекту північнокавказького гірськолижного кластера.

Співвласниками цієї компанії числяться державний Внєшекономбанк і Сбєрбанк Росії. В рамках створення вищезазначеного кластера Masterconcept Consulting уже розробила майстер-план створення гірськолижного курорту в Адигеї «Лаго-Накі».

Згідно з розробленим планом, вся інфраструктура майбутнього дорогого курорту повинна розміститися на заповідних землях об´єкта Всесвітньої природної спадщини «Західний Кавказ».

Російські екологи вже два роки марно добиваються корегування проекту, кажучи про те, що чиновники з Москви, ґрунтуючись на «порочній схемі» підготовки Сочинської олімпіади, тепер планують побудувати нерентабельні мега-курорти і на землях федеральних територій, що особливо охороняються. За рахунок бюджетних коштів. При такому досвіді австрійських архітекторів безхмарне майбутнє долини Боржави в Карпатах викликає великі сумніви.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство