chrome firefox opera safari iexplorer

Навколо збиткової «Арени-Львів» набудують об'єктів для Олімпіади-2022?

01 жовтня 2012 о 18:15

До Євро-2012 територія довкола стадіону «Арена Львів» мала бути забудована торговими, розважальними та спортивними центрами, обіцяли облаштувати сучасну інфраструктуру. Такі грандіозні плани навіть у Генеральному плані передбачили. Обіцяли, що довкола євростадіону буде новий європейський мікрорайон... Але цього не сталося.

Стадіон простоює у гордій самотності, дивиться на пустир. “Арена Львів” зводить кінці з кінцями, заробляє на своє утримання на весіллях, концертах, масових заходах, пише Високий замок.

За найскоромнішими підрахунками, на рік утримання об’єкта обходиться у 20 мільйонів гривень (гроші виділяють із державної скарбниці). Не реалізували амбітних планів щодо забудови стадіону до Євро-2012 – вирішили надолужити тепер.

У Львові презентували план забудови території довкола спортивного об’єкта. Концертний зал, зимова спортивна арена, виставковий центр, ресторанний комплекс, продуктовий супермаркет, льодова ковзанка, кінотеатр, медіацентр і паркінг на п’ять тисяч місць...

Частину планів мають реалізувати до 2014 року — щоб показати спроможність прийняти зимову Олімпіаду -2022.

Фото wz.lviv.ua

Як розповів “ВЗ” директор департаменту містобудування Львівської міської ради Андрій Павлів, мерія чекає від Кабміну на техніко-економічне обґрунтування проекту забудови для об’єктів, передбачених для проведення Олімпіади. “Коли отримаємо документ, будемо вносити зміни до Ген­плану Львова, — каже чиновник. — Висновки щодо забудови мають дати німецькі архітектори, які теж вивчали питання. Об’єкти для Олімпіади будуватимуть за державні гроші”.

На стадіонах Португалії ростуть... дерева

На думку деяких експертів, забудовувати пустир довкола львівського стадіону недоцільно, бо проект буде провальним, неприбутковим. Адже інфраструктурна забудова потрібна тоді, коли стадіон стане “живим” центром подій, коли там постійно проводитимуть концерти, спортивні змагання...

Як розповів на одній з прес-конференцій директор з експлуатації стадіону Олексій Жуковін, “Арена Львів” не цікавить поп-зірок світового масштабу (Мадонну, Кайлі Міноуг), бо щоб їхній концерт був рентабельним, об’єкт повинен вміщати принаймні 40 тисяч глядачів.

Львівський євростадіон розрахований майже на 35 тисяч. За словами пана Жуковіна, співаки світового рівня організовують концерти у Києві, а про Львів навіть не думають.

Друге застереження експертів — інфраструктурна забудова може стати черговим “освоєнням” грошей державної скарбниці. Нагадаємо, кошторис будівництва стадіону “Арена Львів” ріс як на дріжджах... Початкова ціна — 680 мільйонів гривень. Згодом кошторис “роздули” до двох мільярдів 300 мільйонів гривень.

Подібні об’єкти збиткові не лише в Україні, а й у деяких країнах Європи. На дахах стадіонів Португалії, збудованих до Євро-2004, ростуть трава та кущі, там досі не можуть звести кінці з кінцями, щоб заплатити бодай за оренду. Португальці виставляють на продаж стадіони, споруджені до чемпіонату, але їх не купують...

Олексій Жуковін запевняє, що сьогодні львівський євростадіон не є збитковим, оскільки на його утримання виділяють кошти з державного бюджету. “Використовуємо гроші згідно з державною програмою, — каже він. — Усі системи стадіону працюють, вкладаємо гроші у їх роботу, зарплату людям виплачуємо. Наразі все нормально. Як буде далі — невідомо. Стараємося заробляти на інших заходах”.

Нас чекає черговий дерибан?

Депутат Львівської міської ради Володимир Гірняк у коментарі “ВЗ” розкритикував наполеонівські плани щодо забудови території євроарени. Вважає, це залишиться на папері.... Мовляв, міський бюджет не потягне інфраструктурних проектів, а державний спроможеться лише на зведення об’єктів до зимової Олімпіади.

“Ніхто не виділятиме грошей, — стверджує депутат. — На зведення стадіону витратили понад два мільярди гривень. За ці гроші можна було реалізувати Програму модернізації каналізаційного господарства, звести чимало шкіл, дитсадочків. Проблема у тому, що 20 гектарів землі довкола стадіону належить державі, і лише частина — місту”.

Голова громадської організації “Солідарність” Анатолій Семенюк теж не підтримує інфраструктурних планів біля “Арени Львів”. “Нехай спочатку влада скаже, за чиї гроші будуть реалізовувати проект, чи стане це тягарем для міського, державного бюджету? — зазначив експерт. — У будівництво євростадіону вкладено 100 мільйонів гривень із бюджету Львова, тепер місто не отримує жодної копійки. Сьогодні стадіон є збитковим для міста. Тому не варто поспішати забудовувати пустир довкола нього. Якщо проект розбудови території погодяться реалізовувати інвестори, то нехай працюють. Але якщо за гроші бюджету, то зрозуміло, що йдеться про відмивання та дерибан коштів. Ніхто не вкладатиме в інфраструктуру, якщо до стадіону не буде нормального доїзду громадського транспорту”.

Коментар для «Високого замку»

Сергій КІРАЛЬ, начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради

Потрібно запитати львів’ян, чи доцільно біля стадіону будувати сучасні кінотеатри, виставкові центри?.. Будь-хто з містян скаже, що це вкрай потрібно для розвитку міста, бізнесу, окремого району, для приваблення інвесторів. Інакше Львів перетвориться на велике село.

Іноземні експерти, європейські архітектори радять нам забудовувати цю територію. До Євро-2012 ми не могли реалізувати проект: за два роки не можна набудувати на кількох десятках гектарів стільки об’єктів. План розбудови розрахований на два десятки років. Реалізацію програми прискорить зимова Олімпіада-2022. Але до 2015 року потрібно звести деякі об’єкти. Біля львівського євростадіону має постати Олімпійське селище: виставковий комплекс на 60 тисяч квадратних метрів, житло. Під час Олімпіади в помешканнях житимуть спортсмени, а після змагань туди поселять звичайних львів’ян. Нові дороги та транспортна розв’язка зроблять територію довкола стадіону привабливою.

Чи варто інвестувати у такі проекти? Якщо це розглядати з точки зору бізнесу, то недоцільно. Але для розвитку міста, покращення стандартів життя це вкрай потрібно. Матимемо інфраструктуру для рекреації, спорту, бізнесу. Хоча проект не дає швидкої окупності, зате буде фундамент для підвищення якості послуг.

На фото: Біля «Арени Львів» планують звести і ковзанярський стадіон, і конгрес-хол, і виставковий центр...

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути