chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — Міжнародний день кредитних спілок

18 жовтня 2012 о 09:21

Щорічно в третій четвер жовтня працівники всіх видів споживчих кооперативів відзначають своє професійне свято — Міжнародний День кредитних спілок. Це всесвітнє свято безперервно відзначається з 1948 року і з тих самих пір є приводом для проведення численних заходів: днів відкритих дверей кредитних спілок та філій, благодійних акцій, ярмарків та конкурсів, тематичних радіо-і телепередач, передає УНН.

Кредитною спілкою називають організацію фінансової взаємодопомоги громадянам. Це одна з наймасовіших і найпривабливіших для населення фінансових організацій, яка складає некомерційну альтернативу банкам.

Поняття та ідеї кооперації (співпраця — спільна діяльність) увійшли в ужиток з середини 19 століття і отримали велику популярність в країнах Європи.

Основоположниками кооперативної філософії вважаються Роберт Оуен, Шарль Фур'є, Луї Блан. Вони пояснювали економічні переваги кооперації, як господарської форми, і вважали її організацією майбутнього, позбавленої суперечностей та недоліків світу капіталістичної конкуренції.

Цікаво, що 1948 став повторної датою заснування Дня кредитних спілок. А вперше ідея свята була озвучена в 1927 році, і 17 січня 1927 Лігою Кредитних Спілок американського штату Массачусетс був організований першеофіційне свято для пайовиків кредитних спілок і робітників.

Дату вибрали у зв'язку з тим, що 17 січня американці шанують пам'ять одного з найвидатніших діячів Америки Бенджаміна Франкліна, який народився в Массачусетсі.

У 30-і роки 20 століття кредитні спілки в Америці розвивалися стрімкими темпами. Але, тим не менш, проголошений День кредитних спілок не користувався популярністю ні у співробітників, ні у пайовиків і був згодом скасований.

«Друге життя» святові була дане в 1948 році, коли Національна Асоціація Кредитних Спілок США вирішила відновити святкування національного Дня Кредитних Спілок.

Сьогодні кредитні спілки діють в 88 країнах світу, в яких Міжнародний день кредитних спілок визнаний необхідним святом.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути