chrome firefox opera safari iexplorer

Свято Покрови та День українського козацтва відзначать у столиці

10 жовтня 2012 о 10:42

14 жовтня у столиці відзначатимуть велике свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. Про це УНН повідомили у прес-службі КМДА.

Осередками народних гулянь стануть козацьке селище «Мамаєва Слобода» за адресою: вул. Михайла Донця, 2 та Співоче поле Печерського ландшафтного парку.

Так, долучитися до традиційного відзначення одного з найшановніших свят в Україні – Покрови – у неділю усіх охочих запрошує «Мамаєва Слобода». Святкова програма розпочнеться о 8:30 церковним передзвоном та Божественною літургією у козацькій церкві Покрова Пресвятої Богородиці. О 12:00 на Ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» відбудуться урочистості з нагоди відзначення Дня українського козацтва. Відвідувачі побачать показовий виступ кінного козацького каскадерського підрозділу, концерт козацьких та фольклорних колективів, кобзарів, лірників. Також кияни та гості міста зможуть побачити фехтування на шаблях, стрільбу з лука у виконанні козаків Печерської сотні реєстрового козацтва. На честь свята пролунають залпи з гармат: фальконетів та ожиг.

Крім того, відбудуться: ярмарок народних майстрів, частування козацьким кулішем та гарбузовою кашею, народні гуляння з відтворенням давніх козацьких забав та дужань, а також майстер-клас із середньовічних козацьких та шляхетських танців.

Також у неділю о 13:00 на Співочому полі Печерського ландшафтного парку для киян та гостей міста відбудеться концерт творчих колективів Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень. До того ж охочі зможуть відвідати виставку хризантем «Ілюзії осені».

Довідка УНН: Покрова Пресвятої Богородиці — християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 1942 року у цей день було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути